Institut za najbolju kancer terapiju

Ministarka nauke ističe da je srž Međunarodnog instituta za održive tehnogologije u jugoistočnoj Evropi hadronska kancer terapija koja predstavlja najsavremeniji i najuspješniji metod za liječenje velikog broja njegovih različitih vrsta
2821 pregleda 5 komentar(a)
Damjanović, Foto: Savo Prelević
Damjanović, Foto: Savo Prelević

Početak druge faze Međunarodnog instituta za održive tehnogologije u jugoistočnoj Evropi biće ozvaničen danas u Budvi, a ministarka nauke Sanja Damjanović ističe da je njegova srž hadronska kancer terapija koja predstavlja najsavremeniji i najuspješniji metod za liječenje velikog broja njegovih različitih vrsta.

“Upravo bi ovaj metod liječenja bio dostupan svim građanima u regionu kroz Institut, što ga svrstava u jedan od najljepših primjera projekata ‘nauke za društvo’”, kazala je za “Vijesti” Damjanovićeva.

Istakla je i da bi projekat bio jedinstven u svijetu, jer bi Institut bio ustanova u kojoj bi 50 odsto vremena bilo odvojeno i za istraživanja iz biomedicine.

“Na projektu bi radilo oko 1.000 istraživača, naučnika, inžinjera, fizičara i doktora, dok bi broj pacijenata pokrivao potrebe teritorije od oko 20 miliona stanovnika”, kazala je.

Bonus video: