Institutu Vrmac „pala vrijednost” pred trampu

Imovina Vlade Srbije na “pjeni od mora” lani procijenjena na 3,2 miliona, a 2012. “Vrmac” je vrijedio skoro tri puta više
3518 pregleda 9 komentar(a)
Institut “Vrmac”, Foto: Siniša Luković
Institut “Vrmac”, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 31.01.2019. 20:11h

Vrijednost objekata i zemljišta Instituta „Vrmac“ na Prčanju koji su odnedavno u vlasništvu kompanije Kroling iz Danilovgrada, prije sedam godina ovlašćeni sudski vještak je procijenio na 9,2 miliona eura.

To je skoro tri puta viši iznos novca nego što ga je prihvatila Vlada Srbije u transakciji koju je realizovala sa firmom iz Danilovgrada.

Vlada Srbije krajem decembra prošle godine je odlučila da se imovina te države u Crnoj Gori (čiji je korisnik Institut za rehabilitaciju iz Beograda) - Institut “Vrmac” ustupi Krolingu u razmjeni „po principu ekvivalentnih tržišnih vrijednosti“, za nepokretnost danilovgradske firme u centru Beograda u opštini Stari grad.

U toj beogradskoj opštini Kroling, kojim gazduje biznismen Željko Mišković, imao je zgradu sa šest spratova, prizemljem i podrumom ukupne površine 1.937,5 kvadrata.

U zamjenu za tu zgradu, koja je prema procjeni srbijanskog Ministarstva finansija, vrijedna 3,6 miliona eura, Kroling je dobio objekte hotela Vrmac sa bungalovima i pratećim sadržajima, medicinski objekat Instituta na obali mora sa pomoćnim objektima, te zgrade „Njegoševa vila“ i „Ruski dom“ u Prčanju.

Ukupna površina tih 28 zgrada i pripadajućeg zemljišta je 31.536 kvadrata.

Vrijednost svih objekata i zemljišta Instituta “Vrmac” ovlašćeni procjenjivač Rajka Popović iz Podgorice koju je decembra prošle godine angažovala Direkcija za imovinu Republike Srbije odredila je na 3.270.000 eura.

To znači da je Popovićeva procijenila da sve zgrade i zemlja na izuzetno atraktivnim lokacijama „na pjeni od mora“ u Prčanju, vrijede oko 103 eura po kvadratu. I dok je pristala na ovu transakciju sa Krolingom čiji vlasnik važi za osobu blisku DPS-u, Vlada Srbije je kao jedini vlasnik Instituta za rehablitaciju iz Beograda, sigurno bila upoznata da je Institut “Vrmac” prije sedam godina bio procijenjen na skoro tri puta veći iznos novca.

U sudskom sporu koji Opština Kotor još vodi sa Institutom za rehabilitaciju Beograd smatrajući da ta srbijanska državna firma nema pravo da se uknjiži kao vlasnik nekretnina na Prčanju koje koristi od 1989. godine, ovlašćeni sudski vještak Sanja Radović iz Podgorice je nekretnine procijenila na ukupno 9,22 miliona eura 0.000 eura.

Osim što je ovlašćeni sudski vještak, Radović je diplomirana inženjerka građevinskih i magistarka ekonomskih nauka, a nosilac je i sertifikata REV (Recognized European Valuer - Priznati Evropski Procjenitelj).

„Vijesti“ posjeduju dokumentaciju kojom je Radovićeva u oktobru 2012. godine, strankama u sporu koji se vodio pred sutkinjom Osnovnog suda u Kotoru Narcisom Majom Nurković, detaljno pojasnila svoju procjenu i odgovorila na primjedbe učesnika u sporu.

Prema tim dokumentima, Radovićeva je za zemljište i objekte Instituta “Vrmac” na Prčanju, uzimajući u obzir sve faktore (starost, stanje i opremu objekata), odredila „korigovanu tržišnu vrijednost“ od 9.219.963 eura, a što je preko 2,8 puta veći iznos nego što ga je računala Vlada Srbije u zamjeni nekretnina na Prčanju i u Beogradu sa Krolingom.

Radovićeva je u svojoj procjeni posebno istakla da na nju utiče to što se od objekata hotelsko-rekreacionog centra Instituta Vrmac na Markovom rtu, tada koristio samo stacionar i četiri bungalova najbliža moru, dok je ostatak bungalova i objekat rehabilitacionog centra u lošem stanju, zbog čega se nije mogao upotrebljavati u osnovne svrhe.

„Vrijednost objekata (koji se ne koriste) je jednaka rezidualnoj vrijednosti (vrijednosti zemljišta i komunalija, umanjenoj za troškove rušenja) shodno Međunarodnim računovodstvenim standardima MRS 16. Očigledno je da je nepokretnost cijelog kompleksa, zbog takvog stanja dijela objekata, značajno izgubila na cijeni u cjelini“, piše u nalazu po kome je u oktobru 2012. metar kvadratni stacionara i četiri bungalova Instituta “Vrmac” na Markovom trgu, vrijedio 991 euro, odnosno cijeli hotelsko-rehabilitacioni dio nekretnina Instituta “Vrmac”, vrijedio je ukupno 7.913.626 eura.

Uz ostale djelove imovine Instituta u objektima „Njegoševa vila“, „Ruski dom“ i pripadajučim zemljištem, kompletna procijenjena tržišna vrijednost svih tih nekretnina 2012. iznosila je 9,22 miliona eura.

Sedam godina kasnije, Kroling je sve to dobio za 3,27 miliona eura.

Popovićeva za pet dana završila procjenu “Vrmca”

U odluci Vlade Srbije od 27. decembra prošle godine piše da je Direkcija za imovinu Republike Srbije 13. decembra kao najpovoljniju na javnom oglasu za izbor ovlašćenog procjenitelja koji će procijeniti nekretninu na Prčanju, odabrala ponudu Rajke Popović.

Ona je ponudila da će procjenu „tržišne vrijednosti predmetnih nepokretnosti i pokretnih stari“ obaviti za naknadu od 900 eura, pa je istog dana Direkcija sklopila ugovor sa njom kao izvršiocem posla.

Već 18. decembra Popovićeva je sačinila i naručiocu dostavila „Izvještaj o procjeni tržišne vrijednosti nepokretnosti u javnoj svojini Republike Srbije čiji je korisnik Institut za rehabilitaciju iz Beograda, koje čine nepokretnosti organizacionog dijela tog Instituta, „Vrmac“ u Prčanju, opština Kotor.

Prema podacima sa sajta Inženjerske komore Crne Gore čiju licencu ima Popovićeva je diplomirana inženjerka građevinarstva – konstruktivni odsjek, a jedni je vlasnik i osnivač podgoričke firme za inženjering,projektovanje i konsalting „Probuilding“.

Bonus video: