IPA projekat na Žabljaku: Poboljšati nivo turističkih usluga

Direktor NP "Durmitor" Tomo Pajović očekuje realizaciju projekta kroz dobru saradnju svih partnera.
0 komentar(a)
Životna sredina Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Životna sredina Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 28.04.2011. 14:45h

IPA projekat EU "Održivi razvoj turizma i zaštita životne sredine na sjeveru Crne Gore i jugu BiH" koji je počeo sa implementracijom u februaru i po plaunu treba da se završi u julu 2012. godine, svoje prvo predstavljanje imao je na Žabljaku.

Radi se o projektu prekogranične saradnje u kome su partneri italijanska NVO «Comitato di Coordinamento delle organizzazioni per il servizio volontario», NP «Durmitor» i NP «Sutjeska», pri čemu su obuhvaćene teritorije opština Žabljak, Plužine i Foča. Ima za cilj održivi razvoj turističkih usluga i proizvođača kroz podršku poboljšanju ekonomskih uslova u ruralnim područjima graničnog pojasa.

Ispred lokalne uprave Žabljak skup, kome su pored predstavnika aplikanata prisustvovali predstavnici HMZ Crne Gore i nekoliko vlasnika autokampova u Žabljaku, pozdravio je Milika Ostojić.

Ispred Delegacije EU u Crnoj Gori gospodin Enrique Agguaado istakao je da je za 12 projekata prekogranične saradnje između Crne Gore i BiH opredijeljeno 1.870.000 eura od čega 80 posto EU. Uz konstataciju da turizam i zaštita životne sredine ne poznaju granice kazao je da je za ovaj projekat opredijeljen budžet od 598.000 eura od čega 327.000 Crnoj Gori a 271.000 BiH.

Predstavnica italijanske NVO Chiara Pelino kazala je da realizacija ovog projekta predstavlja veliki zazov naročito u pogledu uzsaglašavanja legistlative na ovim prostorima i njihovog prilagođavanja praopisima EU.

Predstavnica italijanske NVO Chiara Pelino kazala je da realizacija ovog projekta predstavlja veliki zazov naročito u pogledu uz saglašavanja legistlative na ovim prostorima i njihovog prilagođavanja praopisima EU.

Direktor NP "Durmitor" Tomo Pajović očekuje realizaciju projekta kroz dobru saradnju svih partnera.

"Za nas je ovo iskušenje i obaveza da naše već poznate prirodne potencijale i kulturne vrijednosti podignemo na još veći nivo. Očekujemo podizanje nivoa usluga, posebno turističkih, prekogranične paket aranžmane i povećanu posjetu ovim nacionalnim parkovima koje spajaju brojni faktori. Na nama je da tu prirodnu bliskost još više ojačamo", kazao je Pajović.

Bonus video: