Irinej: Crnogorci možda idu ka Vatikancima

“Ja razumijem potrebu Crne Gore da bude samostalna država, ona je to kroz istoriju i bila, ali zašto praviti tolike jazove u narodu”
77 komentar(a)
Irinej, Berane, Foto: Tufik Softić
Irinej, Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 05.10.2012. 07:16h

Patrijarh srpski Irinej rekao je, u intervjuu za beogradski nedjeljnik NIN, da Crna Gora ide svojim putem, a vidjeće se gdje će otići Crnogorci i da li će postati Italijani, Vatikanci, možda i Albanci.

“Ja razumijem potrebu Crne Gore da bude samostalna država, ona je to kroz istoriju i bila, ali zašto praviti tolike jazove u narodu”, rekao je Irinej za NIN, prenosi Portal analitika.

Patrijarh Irinej je istakao da Crna Gora ne bi bilo da nije bilo Mitropolije crnogorsko-primorske. On je napomenuo da je Filipu Vujanoviću prenio da, „ako Crnogorci oće da se odreknu bilo kakve veze sa srpstvom, iz svog nasljeđa moraju da izbrišu Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša i kralja Nikolu, koji su govorili da su Srbi“. A ako njih izbrišu, pitanje je šta je ostalo, šta je onda Crna Gora”.

On je izjavio da trenutni odnos između crnogorske vlasti i Mitropolije crnogorsko-primorske nije dobar i ne služi dobru, a da on ne vidi razloge za sukob.

Navodeći da Srpska crkva u Crnoj Gori postoji gotovo 800 godina, srpski patrijarh kaže da je zahtjev da se Mitropolija crnogorsko-primorska sada registruje kod crnogorskih vlasti, kao da je nastala ovih dana, više nego apsurdan.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Mitropolija crnogorsko-primorska vremenom postane autokefalna, patrijarh je rekao da treba prvo da se raščisti ko je ko u Crnoj Gori - ko su Crnogorci, ko su Srbi.

Bonus video: