Ispisali grafitima tvrđavu Tabija

"Projekat obnove tvrđave, koji mnogobrojni građani i profesionalci podržavaju takođe i svojim dobrovljnim radom još od 2015. godine, ovim neće biti ni zaustavljen niti obeshrabren", poručuju iz “Novog i ljepšeg Sutomora”
4973 pregleda 2 komentar(a)
Grafit na tvrđavi Tabija, Foto: NVO Novo i ljepše Sutomore
Grafit na tvrđavi Tabija, Foto: NVO Novo i ljepše Sutomore

Tvrđava Tabija na Golom brdu kod Sutomora osvanula je danas išarana grafitima. Ovim povodom, večeras je reagovala NVO “”Novo i ljepše Sutomore” koje godinama radi na restauraciji ove utvrde, i oštro osudilo “nečuveni čin vandalizma”.

"Pogođeni smo, kako kao nosioci projekta arheološkog istraživanja i restauracije ovog kulturnog dobra, tako i kao odgovorni građani, brutalnošću ovog čina i potpunim nedostatkom poštovanja prema ovim vjekovnim zidinama, a posebno imajući u vidu činjenicu da smo prije samo nedjelju dana objavili nastavak radova na ovom značajnom arheološkom lokalitetu. Nadamo se reakciji nadležnih organa i otkrivanju počinioca ovog vandalskog čina. Projekat obnove tvrđave, koji mnogobrojni građani i profesionalci podržavaju takođe i svojim dobrovljnim radom još od 2015. godine, ovim neće biti ni zaustavljen niti obeshrabren", saopšteno je iz “Novog i ljepšeg Sutomora”.

Ovo utvrđenje je sagradila Turska u XVIII vijeku, a odlukom Berlinskog kongresa, potom je pripalo Austro-Ugarskoj.

Bonus video: