Ispitati uzroke zagađenosti vazduha u Pljevljima

"Tokom 2013. godine u Pljevljima je registrovano 270 dana sa prekoračenjem koncentracije PM čestica u odnosu na propisane vrijednosti dok zakonodavstvo EU postavlja dnevnu graničnu vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom koja se može premašiti 35 puta godišnje", ukazali su iz tih organizacija
0 komentar(a)
Grin houm, naša akcija, Foto: Facebook.com
Grin houm, naša akcija, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 20.10.2014. 18:31h

Organizacije Grin Houm (Green Home) i Naša akcija počele su prikupljanje potpisa u pet crnogorskih gradova, kako bi bilo sprovedeno istraživanje o uzrocima zagađenja vazduha u Pljevljima.

"Nevladine organizacije Grin Houm i Naša Akcija danas su počele sa prikupljanje potpisa za dvije građanske inicijative, čiji je cilji da se podstakne aktivnije rešavanje gorućih problema u Pljevljima, kada su ekologija i zaštita životne sredine u pitanju, ali i kvalitet života njenih građana", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, cilj prve inicijative je sprovođenje opsežnog istraživanja kako bi se ispitali uzroci zagađenja vazduha u Pljevljima i oni doveli u vezu sa povećanim brojem oboljelih Pljevljaka, naročito kada su u pitanju bolesti respiratornih organa, ali i maligna oboljenja.

"Tokom 2013. godine u Pljevljima je registrovano 270 dana sa prekoračenjem koncentracije PM čestica u odnosu na propisane vrijednosti dok zakonodavstvo EU postavlja dnevnu graničnu vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom koja se može premašiti 35 puta godišnje", ukazali su iz tih organizacija.

Cilj druge inicijative je postavljanje ekološkog inspektora za sjever Crne Gore sa sjedištem u Pljevljima, kako bi bili u mogućnosti da pravovremeno reaguju na ekološke akcidente u Pljevljima, »koji su mnogo češći i većeg inteziteta nego u svim ostalim gradovima na sjeveru Crne Gore zajedno«.

"Inicijative su prvobitno pokrenute u samim Pljevljima od strane NVO Da zaživi selo. Kako je potrebno prikupiti najmanje po šest hiljada potpisa punoljetnih građana naše organizacije su organizovale prikupljanje potpisa i u Podgorici, Kotoru, Nikšiću, Pljevljima i Tivtu.

Nakon prikupljana potpisa, inicijative će biti proslijeđene nadležnom Ministarstvu održivog razvoja i turizma, a kasnije eventualno i Skupštini, ukoliko bude potrebe za izmjenom važećih zakonskih rješenja.

U Podgorici inicijative se mogu potpisati na štandovima na uglu ulica Slobode i Novaka Miloševa i u ulici 19. decembar na ulazu u Park šumu Gorica.

"S tim u vezi pozivamo sve građane da potpišu inicijative. Pozivamo zaintresovane kolege i volontere da nam se pridruže i pomognu u prikupljanju potpisa direktnim učešćem u prikupljanju potpisa na navedenim lokacijama ili prikupljanjem potpisa u svom gradu, fakultetu ili nekoj drugoj lokaciji, pri čemu ćemo vam poslati potrebne obrasce", kaže se u saopštenju.

Bonus video: