Ispituju kako je nastao dug

Radonjić od Krapovića tražio spisak budvanskih službenika koji su obračunavali takse za hotel “Avala”
138 pregleda 2 komentar(a)
hotel Avala, Foto: Luka Zeković
hotel Avala, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.05.2018. 19:20h

Šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić tražio je od gradonačelnika Budve Dragana Krapovića imena opštinskih službenika koji su od 2010. do kraja 2015. godine obračunavali komunalije za budvanski hotel “Avala”.

Dokumentacija je tražena zbog istrage Specijalnog državnog tužilaštva, koje ispituje da li je kompanija “Beppler & Jacobson Montenegro”, ruskog biznismena Igora Lazurenka, oštetila kasu Opštine Budva za više od milion eura, neplaćanjem duga za komunalije.

Po nalogu tužilaštva, na čijem je čelu Milivoje Katnić, Radonjić je od Krapovića tražio da mu najkasnije do 10. maja dostavi kopiju kompletne dokumentacije.

Od čelnika Opštine Budva tražio je i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji koji se odnosi na Sekretarijat za investicije i Službu za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta ili drugih službi koje su te poslove obavljale u petogodišnjem periodu, u kom je, navodno i nastao milionski dug hotela “Avala”.

Radonjić je Krapoviću napisao da je neophodno da mu dostavi spisak imena opštinskih službenika koji su utvrđivali i obračunavali iznos naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za rekonstrukciju i nadogradnju tog hotela.

“Vijestima” je nedavno iz SDT-a saopšteno da je u izviđaju predmet formiran zbog sumnje da je Lazurenkova kompanija neplaćanjem duga za komunalije oštetila budvansku kasu.

Prema saznanjima “Vijesti”, tužioci ispituju da li je nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, aneksiranjem ugovora o plaćanju komunalija, pomogao Lazurenkovoj kompaniji da ošteti lokalnu kasu za više od milion eura.

Dug hotela “Avala” prije šest godina iznosio je 4.871.209 eura, ali su tadašnji vlasnici kompanije koja gazduje hotelom, sa Opštinom postigli dogovor da plate 4.041.037,50 eura naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Uprkos dogovoru o izmirenju duga, kompanija do decembra 2014. godine u lokalnu kasu nije uplatila ni cent, zbog čega im je Budva prinudnom naplatom sa računa skinula 1.800.000 eura.

“Pokreće se postupak prinudne naplate neizmirenih obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Opštine Budva na teret ‘Beppler & Jacobson Montenegro’ u iznosu od 3.911.037 eura. Kompanija ‘Beppler & Jacobson Montenegro’ se 26. marta 2012. obratila Opštini Budva sa zahtjevom za utvrđivanje naknade. Sekretarijat za investicije je dostavio obračun na iznos od 4.041.037,5 eura. Po osnovu ugovora o avansnom plaćanju od 20. avgusta 2012. uplatili ste 55.000 eura, a 30. jula 2012. 75.000 eura. Molimo vas da u roku od 10 dana uplatite razliku u iznosu od 3.911.037 eura, jer ćemo u suprotnom biti prinuđeni da preduzmemo mjere prinudne naplate”, pisalo je u tadašnjem rješenju koje je potpisao načelnik opštinske Službe Cvetko Pajković.

Opština Budva posljednjeg dana 2014. godine blokirala je račun te kompanije i naplatila 1.800.000 eura.

Tužilaštvo ispituje zbog čega je Rađenović, samo mjesec kasnije deblokirao račun Lazurenkove kompanije i sa njima se dogovorio da u naredna četiri mjeseca, u četiri jednake rate, uplate ostatak duga, a potom i taj dogovor poništio.

Navodno, iako kompanija nije platila nijednu ratu, on je u junu 2015. godine sa njima napravio novi ugovor, prema kojem im je dug smanjen za više od milion eura.

Rađenović je tada sa kompanijom “Beppler & Jacobson Montenegro” potpisao ugovor po kom su im dugovali 2.900.000 eura i uračunao da im se od tog iznosa odbije dio koji je prinudno naplaćen blokadom računa.

Opština “izvukla” 200.000 eura od Beplera

Iz dokumentacije u koju su “Vijesti” imale uvid, vidi se da je Opština Budva sa Lazurenkovom kompanijom “prebila” 130.000 za navodne troškove reprezentacije i 380.000 eura za troškove koje su vlasnici hotela navodno uložili u izgradnju trafostanice.

Sredinom juna te godine, Lazurenkova kompanija u opštinsku kasu uplatila je 200.000 eura, piše u dokumentaciji dostavljenoj “Vijestima”.

Dobro obaviješteni sagovornik “Vijesti” tvrdi da je to, uz 1.800.000 prinudno naplaćenih, jedini novac koji je Opština “izvukla” od kompanije “Beppler & Jacobson Montenegro”.

Bonus video: