Ispraćeni američki helikopteri i posada

“Ova operacija je izvanredan primjer toga šta je suština NATO-a, a to je pomoć zemalja jednih drugima kada su u nevolji“, rekla je američka amabasadorka Su Kej Braun
0 komentar(a)
američki vojnici, Foto: Ambasada SAD
američki vojnici, Foto: Ambasada SAD
Ažurirano: 01.03.2012. 17:09h

Američka amabasadorka u Crnoj Gori Su Kej Braun pomoćnik ministra odbrane Ivan Mašulović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić danas su priredili svečani ispraćaj američkih vojnika koji su od nedjelje boravili u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ambasade SAD u Podgorici.

"Mašulović i Samardžić su se na svečanosti na vojnom aerodromu Golubovci u Podgorici zahvalili američkim vojnicima na uloženom trudu, koji su helikopterima "Black Hawk“ dopremali pomoć i evakuisali ljude kojima je bila potrebna medicinska pomoć“, kažu u saopštenju.

“Ova operacija je izvanredan primjer toga šta je suština NATO-a, a to je pomoć zemalja jednih drugima kada su u nevolji“, rekla je američka amabasadorka Su Kej Braun.

Sjedinjene Države su obilnih sniježnih padavina poslale u Crnu Goru dva helikoptera tipa “Black Hawk“ i 37 članova osoblja za podršku. UH-60A helikopter za transport tereta obavio je 12 misija, dopremajući humanitarnu pomoć i stočnu hranu selima i gradovima koji su bili odsječeni usljed obilnih sniježnih padavina.

UH-60A+ helikopter za hitnu medicinsku evakuaciju imao je 11 misija, prevozeći ljekare na sjever i dopremajući tamo neophodne lijekove i medicinske potrepštine.

Oba helikoptera zajedno dopremila su više od 20.000 kilograma neophodnih sredstava, uključujući hranu za ugroženo stanovništvo, ćebad, lijekove, pakete sa humanitarnom pomoći Crvenog krsta i stočnu hranu.

Bonus video: