Istinomjer: Saša Radović obećavao u ime drugih, Gvozdenović govorio neistinu

Rifat Rastoder (SDP) obećao je u septembru 2012. godine vraćanje Petnjici statusa opštine, što se nedavno i desilo
56 pregleda 4 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, turizam, Foto: Zoran Đurić
Branimir Gvozdenović, turizam, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.06.2013. 11:03h

Novi rezultati projekta Istinomjer, kojeg vodi Centar za demokratsku tranziciju (CDT), pokazali su da je direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO) Saša Radović za ovu sezonu obećao novi softver za registraciju turista, što se nije desilo, Rifat Rastoder je ispunio obećanje o vraćanju Petnjici statusa opštine dok je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović dao netačne podatke o rastu broja turista u zemljama Mediterana.

Saša Radoviće je, kako su zabilježili u Istinomjeru, 16. jula prošle godine kazao da će ove sezone početi primjena softvera za registraciju domaćih i stranih turista, a istraživanjem je utvrđeno da je taj posao trebalo da odrade ministarstva unutrašnjih poslova, održivog razvoja i turizma te Uprava policije.

"Jasno je da direktor Nacionalne turističke organizacije Saša Radović nije ispunio dato obećanje. Olakšavajuća okolnost je, u njegovom slučaju, to što ispunjenje nije zavisilo od njega, ali neka mu ovo bude nauk da drugi put ne obećava u ime drugih", poručili su iz Istinomjera.

Funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder obećao je u septembru 2012. godine, nepuni mjesec prije parlamentarnih izbora, da će pitanje opštine Petnjica sigurno biti riješeno. Istinomjer konstatuje da je Skupština Crne Gore 28. maja vratila status opštine toj donedavno mjesnoj zajednici Opštine Berane, čime je ispunjeno Rastoderovo obećanje.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović je krajem decembra 2012. godine izjavio da je Crna Gora “jedina turistička destinacija na Mediteranu sa progresom u prihodu i broju turista”, da bi početkom maja ponovio raniju ocjenu, sada precizirajući da “Crna Gora je jedina zemlja na Mediteranu koja ima pozitivan trend rasta turističkih dolazaka i prihoda od turizma od 2008. godine, što dovoljno govori o kvalitetno urađenom poslu u prethodnom periodu”.

Ekipa Istinomjera je prikupila podatke o posjeti i prihodima od turizma Albanije, Hrvatske, Španije i Malte i ispostavilo se da Crna Gora nije jedina zemlja na Mediteranu čiji turizam bilježi rast.

Bonus video: