Istorijski čas na Grahovu

Direktor škole i domaćin skupa Milorad Cicmil govorio je o heroju čije me škola nosi, Pavlu Kovačeviću, dok se u ime porodice Kovačević prisutnima zahvalio Goran Kovačević, Vojov sin
547 pregleda 3 komentar(a)
heroji, Grahovo, Foto: Privatna arhiva
heroji, Grahovo, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.06.2017. 14:12h

Na Grahovu, u Osnovnoj školi „Pavle Kovačević“ Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšića organizovalo je istorijski čas posvećen narodnim herojima Vasiliju-Čilu, Voju, Mirku i Milošu, iz bratstva Kovačevića – Serdarevića.

Zdravko Bošković, predsjednik MZ Grahovo, kazao je da svako mjesto čine ljudi, a da o grahovskim ljudima i junacima piše istorija, a dokumenti potvrđuju.

„To je pjesma nad pjesmama. Zar je malo od dva brata imati četiri narodna heroja. Ovi vitezovi nijesu bili zavedeni, ideološki zaslijepljeni, već patriotski vaspitani, obazovani, visoko moralni, veliki rodoljubi i neustrašivi borci za slobodu. To su junaci bez mane i straha, uvijek na prvoj vatrenoj liniji“, kazao je Bošković.

Govoreći o Vasiliju Kovačeviću, Stevo Goranović je kazao da je pored Ordena narodnog heroja, bio nosilac i Partizanske spomenice 1941 i brojnih visokih odlikovanja.

„On je, u samo 50.godina života, preživio sve etape, od temeljnog, slobodarskog i kućnog vaspitanja i odrastanja na svijetlim, borbenim tradicijama predaka, temperamentnog buntovnika, borca, partizanskog komandanta i vrhunskog obavjetajca, do karije diplomate. Bez umora, bez zastoja“, kazao je Goranović.

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Slobodan Bato Mirjačić kazao je da je Vojo Kovačević bio aktivan ne samo u NOR-u i nakon rata u JNA, u kojoj je imao čin generala potpukovnika, već i u raznim društveno-političkim organizacijama, a bio je i poslanik u Skupštini Crne Gore.

„Značajan doprinos dao je izučavanju istorijske prošlosti našeg kraja. Ostaće poznat i priznat kao vatreni pobornik zaštite i unapređenja životne sredine, podigao je i botaničku baštu Arboretum“, kazao je Mirjačić i podsjetio da je Vojova supruga Mina, koja je bila iz Litvanije, jedina žena rođena van Crne Gore koja je nosilac Partizanske spomenice 1941.

Mirko Šabanović govorio je o imenjaku, Mirku Kovačeviću, i podsjetio na životni i revolucionarni put narodnog heroja koji je bio komandant partizanskih odreda Dalmacije i poginuo je na samom početku ratu – u avgustu 1941.godine u bici kod Sinja.

Miloš Kovačević, koji je poginuo kod Konjica 1943.godine, kao komandant Mostarskog bataljona, učestvovao je, kazao je Blažo Nikolić, u mnogim bitkama, a njegov aherojska smrt mu je „obezbjedila mjesto besmrtnosti“.

„Zbog Miloša i velikom broju njemu ravnih i slavnih, antifašizam je postao moralni kredo istorijskog predanja naše države“, poručio je Nikolić.

Bratstvo grahovskih Kovačevića je u NOR-u dalo osam narodnih heroja, a četiri su sinovi dva brata – Petra i Goluba.

Direktor škole i domaćin skupa Milorad Cicmil govorio je o heroju čije me škola nosi, Pavlu Kovačeviću, dok se u ime porodice Kovačević prisutnima zahvalio Goran Kovačević, Vojov sin. Skup su pozdravili i potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević i potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore Slobodan Simović, dok je moderator bio Miro Nikolić.

Bonus video: