Istražiće južni i istočni dio Duklje

Tokom godine planiraju i istraživanje u Zeti, na arheološkim lokalitetima Mjace i Kremenjače
171 pregleda 2 komentar(a)
Ćafa, Foto: Privatna arhiva
Ćafa, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.03.2017. 20:07h

Ministarstvo kulture je kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu podržalo četrnaest projekata na teritoriji glavnog grada sa 112.700 eura.

Od te svote je, prema saopštenju iz Ministarstva kulture, izdvojeno 43.000 eura za tri projekta, koji se odnose na arheološka istraživanja lokaliteta Duklja, Mataguži i Ćaf Kiš.

Istraživanja su trenutno u toku na lokalitetu Ćaf Kiš u Malesiji.

„Među projektima iz oblasti konzervatorske djelatnosti podržan je projekat pod nazivom 'Arheološka i konzervatorska istraživanja i izrada konzervatorskog projekta za Ćaf Kiš' čiji je realizator JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore“, navode iz Ministarstva, precizirajući da su za realizaciju obezbijedili 13.000 eura.

Nadležni očekuju da će istraživanja biti okončana do septembra.

„Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, osim pomenutih arheoloških istraživanja ove godine realizuje i brojne projekte finansijski podržane kroz Program zaštite kulturnih dobara za 2017. godinu... pa je završetak istraživanja predviđen do septembra ove godine“, najavljuju iz resornog ministarstva.

Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu planirana su arheološka istraživanja na Duklji koja bi se bazirala na do sada neistraženi istočni i južni dio antičkog grada.

„Projekat podrazumijeva otvaranje najmanje deset sondi različitih dimenzija, njihovo geodetsko snimanje i pozicioniranje u okvirima već postojećeg plana, te naučnu obradu otkrivenog arheološkog pokretnog materijala“, navedeno je u Programu.

Tokom godine planiraju i istraživanje u Matagužima, u Zeti, na arheološkim lokalitetima Mjace i Kremenjače.

Istakli su da je realizacija tog projekta značajna radi dobijanja podataka o procesu helenizacije i romanizacije i njihovim uticajima na ilirsko stanovništvo u oblasti Skadarskog jezera.

„Na lokalitetu Mjace, sa užom lokacijom Crkvina, pronađeni su ostaci objekta rađenog od velikih kamenih blokova, kao i jugozapadna partija objekta s ležećim kvaderima, koji predstavljaju temeljnu osnovu iznad koje je površinski očuvano nekoliko velikih blokova u prvobitnom položaju. Lokalitet Kremenjača predstavlja veći kompleks zemljišta u sklopu kojeg se obrađuju površine po kojima se nalaze veće količine fragmenata helenističke keramike“, opisano je u Programu.

Počinju radovi za Ćaf Kiš

Za arheološka istraživanja na lokalitetu Ćaf Kiš, nakon trećeg Javnog poziva za realizaciju projekta, nedavno su počeli radovi . „Ministarstvo kulture je i u prethodnom periodu prepoznalo značaj ovog lokaliteta, te je projekat u dva navrata bio predmet javnog poziva, međutim nije bilo prijava za realizaciju“, tvrde iz ministarstva. Za Ćaf Kiš nema pisanih tragova, a dosadašnjim istraživanjima ustanovljeno je da se na ovom mjestu nalaze ostaci manje jednobrodne crkve i staro groblje. Nakon istraživanja, nadležni očekuju rezultate koji će upotpuniti dosadašnja saznanja i pretpostavke.

Bonus video: