Istraživanje za potrebe Alijanse: Polovina građana Crne Gore za ostanak

Alijansa sprovela najopsežnije istraživanje u istoriji, Crna Gora ima najveći procenat onih koji bi glasali da se ovaj savez napusti
8947 pregleda 17 komentar(a)
Crna Gora je članica NATO od juna 2017. godine, Foto: Filip Roganović
Crna Gora je članica NATO od juna 2017. godine, Foto: Filip Roganović

Da se održi referendum, 54 odsto Crnogoraca bi glasalo da Crna Gora ostane članica NATO, dok bi 33 odsto glasalo da napusti ovaj vojno-politički savez, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno za potrebe Alijanse.

Preostalih 13 odsto se nije izjasnilo u vezi sa ovim pitanjem. NATO je sproveo istraživanje među svih 29 zemalja članica, ali i u Sjevernoj Makedoniji i nalazi su predstavljen u okviru Godišnjeg izvještaja, koji je predstavio generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Manji procenat od onih koji bi glasali da ostanu članica su stanovnici tri zemlje: Francuske, Islanda i Slovenije, gdje bi 50 odsto ispitanika glasalo pozitivno.

Sa 33 odsto, Crna Gora ima najveći procenat onih koji bi glasali da se napusti članstvo. Poslije nje slijede Slovenija sa 27 odsto i Slovačka i Bugarska sa po 25 odsto.

Na nivou svih 30 zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje, procenat onih koji bi ostali u članstvu je 64, a devet odsto onih koji bi glasali za napuštanje.

Od 29 zemalja članica, stanovnici Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država su oni koji najmanje vjeruju da bi samo članstvo u NATO odvratilo neku stranu zemlju da ih napadne, pokazalo je isto istraživanje.

Na pitanje da li su ili nisu saglasni sa konstatacijom da „naše članstvo u NATO čini manje vjerovatnim da će strana zemlja napasti našu zemlju“, 43 odsto ispitanika iz Crne Gore je dalo pozitivan, a 39 odsto negativan odgovor. Ostali ispitanici nijesu dali svoj sud u vezi sa ovim pitanjem.

Samo je još u SAD taj procenat ispod 50 odsto.

Prosječan odnos svih zemalja članica i Sjeverne Makedonije bio je 60 odsto onih koji se slažu, a 13 odsto koji se ne slažu.

Među zemaljama čiji stanovnici najviše vjeruju da ih samo članstvo štiti od potencijalnih napada stranih zemalja su Poljska sa 87, Litvanija sa 81, i Danska, Norveška i Rumunija sa po 78 odsto.

NATO je tokom prošle godine sproveo istraživanje javnog mnjenja kako bi se vidjelo kako njihovi građani gledaju na sam transatlantski savez. Iz Brisela je istaknuto da je ovo najsveobuhvatnije istraživanje ikad sprovedeno.

Istraživanje je pokazalo da 81 odsto građana širom zemalja članica NATO i Sjeverne Makedonije vjeruju da je saradnja Sjeverne Amerike i Evrope po pitanju sigurnosti i bezbjednosti važna.

Njih 76 odsto se slaže da bi druge saveznice trebalo da stanu u odbranu njihove zemlje u slučaju napada, a njih 71 odsto da njihova zemlja treba da brani članicu koja je napadnuta.

"Dok rezultati prirodno variraju u različitim zemljama, sveukupna podrška NATO je snažna“, kazao je Stoltenberg.

Istraživanje je sprovedeno na 28.752 osobe u novembru prošle godine. Osim u Crnoj Gori, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji gdje su intervjui sa ispitanicima sprovedeni uživo, u svim ostalim zemljama su obavljeni online. Po najmanje 500 intervjua je rađevno u sve tri zemlje koje su sprovele intervjue uživo, a po najmanje 1.000 u onima koji su ih radile online.

Stoltenberg je prilikom predstavljanja godišnjeg izvještaja istakao da NATO ostaje posvećen svojoj misiji osiguravanja mira i bezbjednosti za svojih gotovo milijardu građana.

Osvrnuo se i na širenje koronavirusa, ističući da NATO preduzima korake u cilju, između ostalog, sprečavanja širenja virusa i smanjivanja rizika po vojnike i civile.

Generalni sekretar je naglasio da NATO godinama radi na jačanju otpornosti Alijanse, uključujući i u zdravstvenom sektoru.

"Nastavićemo da se konsultujemo, nadgledamo situaciju i da preduzimamo mjere“, kazao je on.

Bonus video: