Italijani usporili gradnju "Hiltona"

Kompanija 'Marazzi' iz Italije, proizvođač keramike, nije ispoštovala rokove isporuke
102 pregleda 10 komentar(a)
Hotel Hilton, Foto: Zoran Đurić
Hotel Hilton, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.07.2016. 19:33h

Rekonstrukcija i izgradnja novog dijela Hotela „Hilton” u završnoj je fazi, ali se još uvijek sa sigurnošću ne može navesti datum otvaranja.

To je „Vijestima” saopšteno iz „Normal Company”, navodeći da su imali brojne poteškoće prilikom realizacije projekta.

"Na tačan datum otvaranja hotela uticali su brojni faktori. Kompletan projekat realizovan je kroz dvije faze, i to rekonstrukcija postojećeg objekta i izgradnja novog dijela uslovili su mnogobrojne nepredviđene situacije koje su uticale na planiranu dinamiku radova", navode iz te kompanije.

Iz „Normal Company“ su objasnili, da su kao glavni izvođač radova, insistirali na angažovanju domaćih podizvođača, što najveći broj njih i jeste, te je proces selekcije najkvalifikovanijih kompanija uslovio izvjesna kašnjenja.

"Sa druge strane, tu su i zahtjevni standardi 'Hilton' korporacije koje je neophodno implementirati u čitavom sistemu. Dodatna kašnjenja su i posljedica ozbiljnih problema sa kompanijom 'Marazzi' iz Italije, proizvođačem keramike, zbog nepoštovanja rokova isporuke", navode iz te kompanije.

Istakli su da je ukupna vrijednost radova na izgradnji hotela dostigla iznos od 47 miliona eura, što je premašilo planirani budžet za 3,5 miliona.

"U ovom momentu ne možemo precizirati tačan broj zaposlenih, ali naša procjena je da ćemo imati oko 180 članova tima. Hotel 'Hilton Podgorica - Crna Gora' imaće kapacitet 180 smještajnih jedinica. Od toga će biti 129 standardnih i de lux soba, 28 executive soba, 23 apartmana, od čega je jedan predsjednički apartman", navode iz „Normal Company”.

Hotel će pored toga, naveli su, imati šest konferencijskih sala, kristalnu balsku salu, površine 450 metara kvadratnih, sa mogućnošću organizovanja različitih događaja.

"Imaće restoran 'Crna Gora', plato wine bar, sky bar, cigar club, spa, saune, bazen, beauty salon i fitnes centar. Podzemna garaža imaće dva nivoa, sa kapacitetom od 150 parking mjesta. U toku je izrada cjenovnika za smještaj i pružanje ostalih usluga”, navode iz kompanije.

Na tabli gradilišta, čiji je glavni izvođač “Normal Company”, istaknuto je da je rok za završetak prve faze radova bio 31. mart 2014, a 31. maj 2015. godine za okončanje druge faze. Kamen temeljac postavljen je 12. decembra 2011, a izgradnja je počela 25. jula 2012. godine.

"Terasa hotela izgleda kao i ranije"

Iz "Normal Company" su istakli "sa ponosom da je nekadašnja terasa Hotela "Crna Gora", vraćena u prvobitno stanje, iako su vrlo često zbog nje bili predmet napada od strane javnosti".

"Budući da je Hotel "Crna Gora" bio simbol Podgorice i decenijama omiljeno mjesto okupljanja, naša želja je da se taj trend nastavi i ubuduće pod imenom "Hilton Podgorica - Crna Gora", navode iz te kompanije.

Bonus video: