Italijanski naučilo više od 5.000 građana

On je na dosadašnjoj pomoći u organizaciji 21 besplatnog kursa jezika u Baru zahvalio Caritasu Barske nadbiskupije, nastavničkom vijeću i direktoru OŠ “Srbija” Josipu Ćinćuru, te nastavničkom vijeću i direktorici OŠ “Meksiko” Eldi Ibrišimović
162 pregleda 0 komentar(a)
Nadine Isić, Vicko Paladin, Foto: Radomir Petrić
Nadine Isić, Vicko Paladin, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 17.04.2017. 19:24h

Zahvaljujući Zajednici Italijana Crne Gore, u proteklih deset godina preko 5.000 građana Crne Gore svih generacija je u više naših gradova naučilo osnove, ili nadogradilo svoje znanje italijanskog jezika.

U Baru je u toku proljećnja sesija besplatnog početnog A1 kursa italijanskog jezika koju pod pokroviteljstvom Narodnog univerziteta Trst organizuje barska podružnica Zajednice. Predavanja profesorice Nadine Isić, u ukupno 50 školskih časova u OŠ “Meksiko” sluša tridesetak Barana.

Vicko Paladin, predsjednik barske podružnice Zajednice, ističe da je program besplatnog učenja ovog jezika preko Zajednice počeo 2006. Širom Crne Gore održano je oko 170 kurseva od prvog do četvrtog stepena, a među 5.000 polaznika do sada je bilo i oko 600 Barana. On je dodao da Isić i još dvije profesorice - Jelena Komnenović i Jadranka Marković, imaju licence Univerziteta iz Italije za predavanje italijanskog jezika na kursevima u Crnoj Gori, i licence za rad u domaćim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

“Zajednica Italijana Crne Gore osnovana je početkom 2004. sa ciljem očuvanja i širenja italijanske kulture na ovim prostorima, a od početka ove godine autohtona je NVO i okuplja ljude koji su porijeklom, po očevoj ili majčinoj liniji, Italijani. Ima podružnice Herceg Novom, Tivtu, Kotoru, Budvi, Baru i Podgorici, predsjednik je Aleksandar Saša Dender iz Kotora, sada broji oko 700 članova, od kojih 150 posjeduje italijansko državljanstvo, dok barska podružnica ima oko 40 članova”, kaže “Vijestima” Paladin.

On je na dosadašnjoj pomoći u organizaciji 21 besplatnog kursa jezika u Baru zahvalio Caritasu Barske nadbiskupije, nastavničkom vijeću i direktoru OŠ “Srbija” Josipu Ćinćuru, te nastavničkom vijeću i direktorici OŠ “Meksiko” Eldi Ibrišimović.

Ističući da učenje jezika nije jedina aktivnost Zajednice, on je naveo i kurseve kulture Murano stakla, pomoć Opštoj bolnici Kotor, Domu zdravljaTivat i duševnoj bolnici u Dobroti, te pomoć u konzervaciji troje vrata Starog grada u Kotoru.

“Restaurirali smo srednjovjekovne mletačke lavove u Kotoru i Perastu, u Tivtu nedavno održali besplatan kurs za izradu kolača, sladoleda i čokolade. Obnovili smo skoro zaboravljenu Dobrotsku čipku, izvorno venecijansku - poslali smo pet polaznica iz Kotora na obuku u Italiju, a po povratku svaka od njih edukovala je još po četiri-pet osoba i Dobrotska čipka je ponovo zaživjela”, naveo je Paladin.

Ističući veliki doprinos Zajednici od strane njenog doskorašnjeg predsjednika Pava Peruđinija, Paladin je najavio da će, zavisno od obezbijeđenih finansija, u Baru u 2017. biti priređen i jesenji besplatni kurs jezika, “a u planu su i kursevi zanata”.

Bonus video: