Ivanovići opet ostali bez Lugova

Ministarstvo finansija poništilo je rješenje katastra, kojim je 7.000 kvadrata zemlje na ulazu u Budvu vraćeno ranijim vlasnicima
160 pregleda 15 komentar(a)
Lugovi, Foto: Arhiva Vijesti
Lugovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.02.2016. 20:34h

Ministarstvo finansija poništilo je rješenje budvanskog katastra, kojim je 7.000 kvadrata zemljišnog kompleksa na ulazu u Budvu vraćeno ranijim vlasnicima, staromještanskoj porodici Ivanović.

"Poništava se rješenje i predmet vraća prvostepenom organu na ponovno odlučivnje. Činjenice od kojih zavisi pravilna primjena člana 30 Zakona o eksproprijaciji, nijesu potpuno i pravilno utvrđene”, piše u rješenju u koje su "Vijesti" imale uvid.

Time je nastavljena saga oko jedne od najatraktivnijih lokacija u gradu, na kojoj se nalazi stadion Fudbalskog kluba Mogren.

Budvanska Uprava za nekretnine početkom oktobra donijela je rješenje o deeksproprijaciji zemlje, koja je u aprilu 1964. godine - odlukom tadašnje Skupštine opštine, oduzeta Ivanovićima i data Hotelskoj grupi Budvanska rivijera, odnosno Fudbalskom klubu.

Ivanovići su rekli da su očekivali da će se time staviti tačka na nepravdu dugu pola vijeka, koju godinama pokušavaju pred nadležnim službama da dokažu.

To je drugo rješenje koje je u proteklih nekoliko godina donio budvanski katastar a koje je Ministarstvo finansija poništavalo i vraćalo na ponovni postupak, nakon tužbe Budvanske rivijere, Opštine Budva i FK Mogren.

Lugovi na samom ulazu u Budvu, zemljišni kompleks od 12.000 kvadrata, jedna je od najvrednijih neizgrađenih parcela u gradu, na kojoj je Detaljnim urbanističkim planom ucrtan poslovni stambeni kompleks.

Opština je u nekoliko navrata pokušavala da proda taj kompleks, a to je bila ideja i fudbalskog kluba.

Lokalno rukovodstvo još u aprilu pošle godine oglasilo je prodaju parcele, sa planovima da od tog posla inkasiraju minimum 12 miliona eura.

Te planove osujetila je Vlada upravo zbog neriješenih imovinskih odnosa.

Iz državne izvršne vlasti odbili su počekom juna 2015. godine da izdaju saglasnost Opštini Budva da proda zemlju na tom lokalitetu.

Lugovi objedinjuju 12.000 kvadrata zemlje koje su poslije Drugog svjetskog rata eksproprisani od porodica Ivanović i Rajković, da bi potom bili ustupljeni FK Mogrenu. Na tom mjestu izgrađeni su fudbalski tereni i par objekata, koji se vode kao privremeni.

Kako zemlja nije bila privedena namjeni, porodice su još 2006. pokrenule spor pred Upravom za nekretnine, odakle su dva puta odlučivali da se zemlja vrati mještanima. Tužbama je to zaustavljeno.

Zemljištem se bavilo i Specijalno tužilštvo - bura u javnosti izbila je prije tri godine kada je Opština namjeravala da, prilikom profesionalizacije FK Mogren, klubu ustupi zemlju na Lugovijma, kao i 80.000 kvadrata u gradskoj četvrti Dubovica.

Zemlja je procijenjena na 21 milion eura, što je ujedno bio i osnivački kapital novoosnovanog kluba.

Međutim, nakon medijskog pristiska, protesta opozicije i bivših vlasnika, opštinska vlast je odluku skinula sa dnevnog reda lokalne skupštine.

Prethodno je Fudbalski kub Mogren raskinuo ugovor sa inostranim partnerima, sa kojima je bio formirao novo preduzeće, kojem je zemljišni kompleks na Lugovima bio uknjižen, a namjera je bila da se na toj lokaciji gradi poslovni kompleks i stadion.

Detaljnim urbanističkim planom Budva centar, na lokalitetu Lugovi predviđena je izgradnja dvije kule bliznakinje sa 11 spratova. Fudbalski klub Mogren još 2013. godine dobio je urbanističko tehničke uslove od Ministarstva održivog razvoja i turizma za izradu projektne dokumentacije budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa na mjestu sadašnjeg stadiona.

Na lokalitetu, koji je u međuvremenu prešao u opštinske ruke, predviđena je gradnja oko sto hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

Tužilaštvo se bavi slučajem "Lugovi"

Zemlja na lokalitetu Lugovi prije šest godina uknjižena je na privatnu kompaniju, povezanu sa prvostepeno osuđenim za šverc tone kokaina Darkom Šarićem.

"Vijestima" je krajem 2015. godine rečeno da je izviđaj u tom slučaju zaključio nekadašnji zamjenik specijalnog tužioca Dražen Burić, uz konstataciju da nema elemenata krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti, ali da je predmet ponovo otvoren nakon što je na čelo Specijalnog tužilaštva došao Milivoje Katnić.

Bonus video: