Ivanovići traže hitnu reakciju: Lim odnio zemlju, spasite nam kuću

Uprava za vode navodi da je neophodna “hitna intervencija u cilju zaštite imanja i kuće koja praktično visi nad Limom”, tvrdi Ivanović
75 pregleda 5 komentar(a)
Đorđije Ivanović, Foto: Tufik Softić
Đorđije Ivanović, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 20.01.2017. 20:32h

Opština Andrijevica ništa nije preduzela da zaštiti imovinu Đorđija Ivanovića iz sela Slatina, koji tvrdi da mu je Lim potkopao kući i prethodnih godina odnio nekoliko hektara zemlje.

On je “Vijestima” kazao da nije dobio nikakvo obeštećenje, nakon što je rijeka promijenila tok zbog “remećenja korita” i pričinila štetu. Ističe da je nakon posljednjih poplava Uprava za vode naložila Opštini da predloži odgovarajuće sanacione mjere, kako bi se zaštitila od rušenja. Ivanović tvrdi da je Uprava za vode formirala komisiju koja je konstatovala da je neophodna “hitna intervencija u cilju zaštite imanja i kuće koja praktično visi nad Limom”.

Uprkos izvještaju komisije proslijeđenom Opštini, u kojem je naložena hitna intervencija, nadležni još ništa nijesu preduzeli, kaže on.

“Komisija je pregledom korita Lima utvrdila da je rijeka u dužini od oko jednog kilometra promijenila svoj tok i da je zbog toga odnijela moje plodne oranice i ugrozila stabilnost objekata koje imam. Komisija je, takođe, ocijenila da će, ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mjere na stabilizaciji rječnog korita Lima na ovom potezu, doći do rušenja mojih stambenih i drugih objekata, predlažući da se rječno korito vrati tamo gdje je nekad bilo. Predložila je da se lijeva obala Lima dopunski zaštiti lomljenim kamenom, ili drugim tehničkim mjerama”.

Kaže da žive u strahu čekajući da im Lim, pored imanja, odnese i kuću.

“Zato ponovo apelujemo na lokalnu upravu i druge nadležne institucije da izvrše sanacione radove i spasu od propadanja našu višedecenijsku muku“.

Da je nevrijeme potrajalo još sat, tvrdi da bi ostali bez kuće

Ivanović ističe da su u vrijeme posljednjih poplava bili praktično bespomoćni, jer je svaka intervencija, zbog visine i udara vode, bila nemoguća.

“Lim se iz časa u čas približava kući i da je nevrijeme potrajala samo još koji sat - ona bi sigurno bila odnesena. Sada nam je ostalo da svaki dan gledamo u nebo, jer ako bi došlo do novog porasta vodostaja poslije ovih snjegova, kuća bi završila u rijeci”.

Bonus video: