IVP: Ustavni sud pet godina krši Ustav, nepoželjni predmeti stoje u fioci

"Građani mogu dobiti zaštitu pred Ustavnim sudom jedino ako na drugoj strani ne stoji interes određene grupe, što je suprotno načelu vladavine prava", ocjenjuju u Institutu za vladavinu prava
2336 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 20.01.2020. 15:51h

Ustavni sud Crne Gore pet godina krši Ustav donošenjem i primjenom Poslovnika koji sadrži neustavne odredbe, odnosno odbijanjem da izvrši njihovu ocjenu ustavnosti, saopštili su iz Instituta za vladavinu prava (IVP).

Iz IVP navode da je aktuelni sastav Ustavnog suda u decembru 2015. donio Poslovnik koji sadrži dvije sporne odredbe, te da je jedna "nedvosmisleno suprotna Ustavu, a druga Zakonu o Ustavnom sudu."

Iako je, kako navode iz IVP, Ustavom propisano da tročlano vijeće o ustavnoj žalbi mora da odluči jednoglasno, a ako nema jednoglasnosti predmet se upućuje na sjednicu svih sudija, Ustavni sud je donio Poslovnik kojim je "samovoljno propisao neustavno rješenje – da vijeće ni ne mora u određenim slučajevima da donosi odluku, već da je odmah proslijedi na sjednicu Suda". Poslovnikom su, dodaju iz IVP, “dopisali” i osnov za izuzeće sudija koji Zakon o Ustavnom sudu ne poznaje.

“Upravo iz tog razloga Institut za vladavinu prava je u junu 2016. godine podnio inicijative za ocjenu ustavnosti ali do danas Ustavni sud o njima nije odlučio, time pokazujući građanima da teško može da štiti ustavnost i zakonitost kada ih sam krši”, naveli su iz IVP-a.

Kako Institut navodi, više puta su podnosili urgencije predsjedniku suda Dragoljubu Draškoviću, koji, kako tvrde, nijednom nije odgovorio zašto Ustavni sud predmet iz 2016. godine ne uzima u rad.

Ustavni sud je, prema njihovim riječima, kako navode iz IVP, odlučio o stotinama predmeta iz 2017, 2018. i 2019. godine. "Što znači da “nepoželjni” predmeti stoje u fioci jer govore o kršenju Ustava samih sudija Ustavnog suda, iako se predmeti rješavaju po redosljedu prijema", ističu iz IVP.

“Jasno je da sudije Ustavnog suda ne žele da donošenjem odluke priznaju da su prekršile Ustav, koji treba da štite, već čekaju da u neko buduće vrijeme donesu novi Poslovnik, a postojeći stave van snage i potom donesu odluku da je propis prestao da važi pa samim tim nema potrebe za ocjenom ustavnosti”, saopštili su iz IVP-a.

Ovaj slučaj, kako navode, pokazuje da građani mogu dobiti zaštitu pred Ustavnim sudom jedino ako na drugoj strani ne stoji interes određene grupe, što je suprotno načelu vladavine prava.

“Nevjerovatno je da je već četiri godine sudijama Ustavnog suda stavljeno na teret da su prekršile Ustav i da odbijaju da donesu odluku kojom bi otklonili svaku sumnju: ili su poštovale Ustav prilikom donošenja Poslovnika ili su ga prekršile pa samim tim više nisu dostojne za obavljanje funkcije”, zaključili su iz IVP-a.

Bonus video: