Iz Dobrote negiraju Ministarstvo: Nema pozitivnih koraka

“Ukupan budžet nije uvećan za iznos stimulacija, već je primarni budžet čak i smanjen posljednjim rebalansom budžeta u junu 2012"
50 pregleda 3 komentar(a)
Dobrota, psihijatrija, Foto: Zoran Đurić
Dobrota, psihijatrija, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.07.2012. 18:12h

Sindikalna organizacija Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti negirala je tvrdnje Ministarstva zdravlja da se krenulo sa pozitivnim koracima koji podrazumijevaju zapošljavanje nedostajućeg kadra i stimulaciju zaposlenih u toj ustanovi.

Povodom informacija koju su “Vijesti” dobile iz Ministarstva zdravlja, predsjednica Sindikalne organizacije Nada Matković saopštila je da za Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru ne postoji otvoreni konkurs za prijem nedostajućeg srednjeg medicinskog kadra.

“Ustanova se od januara ove godine u više navrata obraćala resornim ministarstvima (Ministarstvo zdravlja, Fond za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo finansija) za saglasnost, za prijem pet medicinskih sestara/tehničara koji nedostaju.

Redovna stimulacija je, prema njenim riječima, utvrđena Instrukcijama Fonda za zdravstveno osiguranje u martu u iznosu od 15 odsto na mjesečnom nivou

I pored dobijene saglasnosti Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo finansija još nije dalo neophodnu saglasnost... Povodom zahtjeva g. Tomčuka za saglasnost u vezi sa prijemom psihologa-pripravnika od 12. juna Ministarstvo zdravlja još nije dalo neophodnu saglasnost”, rekla je Matković.

Primarni budžet smanjen rebalansom

Redovna stimulacija je, prema njenim riječima, utvrđena Instrukcijama Fonda za zdravstveno osiguranje u martu u iznosu od 15 odsto na mjesečnom nivou (a ne 30 odsto kako PR služba navodi).

O nepravilnostima smo obavijestili ministarstva zdravlja i finansija, Fond za zdravstveno osiguranje i Kancelariju zaštitnika ljudskih prava

“Ukupan budžet nije uvećan za iznos stimulacija, već je primarni budžet čak i smanjen posljednjim rebalansom budžeta u junu 2012, što je paradoksalno. S tim u vezi, zaposleni su samo za dva mjeseca 2012. primili stimulaciju od 15 odsto, dok je junski lični dohodak obračunat sa stimulacijom od devet odsto.

O nepravilnostima smo obavijestili ministarstva zdravlja i finansija, Fond za zdravstveno osiguranje i Kancelariju zaštitnika ljudskih prava 05. jula 2012, ali odgovora još nema ni sa jedne od ovih adresa”, naglasila je Matković.

Bez stana za zaposlene u bolnici

Pozdravljamo planirane mjere za motivaciju mladih za zaposlenje u bolnici u Dobroti, Matković ističe da je veliki broj zaposlenih, koji su pri kraju radnog vijeka, bez beneficiranog radnog staža i neriješenog stambenog pitanja.

Takođe, uslovi u bolnici se ne mogu porediti sa onima koji su godinama bili karakteristika 'Komanskog mosta'

“Posljednjih trideset godina niko od zaposlenih u našoj ustanovi nije dobio stan. U više navrata je kolegijum ustanove tražio od Ministarstva zdravlja hitno rješavanje stambenog pitanja za neuropsihijatra koja 21 godinu radi u Dobroti i koji krajem ove godine odlazi u penziju, nažalost, vjerovatno kao podstanar.

Takođe, uslovi u bolnici se ne mogu porediti sa onima koji su godinama bili karakteristika 'Komanskog mosta' jer je u posljednjih nekoliko godina sprovedeno nekoliko renoviranja, s tim što je stanje i dalje loše i zahtijeva velika ulaganja”, rekla je Matković.

Bonus video: