Iz Italije se vratili u Nikšić da započnu biznis

Rođeni Nikšićani Obrena i Zoran Olivieri se nakon 20 godina života u Italiji, vratili u Crnu Goru da okušaju poslovnu sreću
157 pregleda 10 komentar(a)
Obrena Olivieri, Foto: Svetlana Mandić
Obrena Olivieri, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.01.2015. 20:25h

Obrena i Zoran Olivieri, rođeni Nikšićani, nakon vjenčanja riješili su da započnu život u domovini Zoranovog oca, u Italiji.

Ostali su tamo 20 godina, dobili kćerku Lauru i prije dvije godine odlučili da se vrate u Nikšić.

Vukli su ih, kako reče Obrena, korijeni, ali i želja da se poslovno oprobaju u gradu u kome su odrasli. Dok „ispituju“ teren i vagaju koji im to biznis u ova nesigurna vremena može donijeti sigurnu zaradu, Obrena i Laura, studentkinja druge godine italijanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, bave se ručnim radom.

Dizajniraju neobične lampe, lustere, vaze, tu je i unikatna bižuterija, a za novogodišnje praznike pripremili su i jedinstvene ukrase za jelku.

„ Vratili smo se kako bismo ovdje otvorili neki posao. Još uvijek ispitujemo teren. Prvo ćemo da vidim kakvo je interesovanje ljudi za ovo što radimo. Laura je u Italiji završila višu školu za modnog dizajnera i nas dvije se trudimo da realizujemo ideje, ali i da pokažemo da se mogu uraditi stvari drugačije od uobičajenih. Italija je zemlja mašte i tamo je lako doći do ideje, a sada nastojimo da te ideje prenesemo i na Crnu Goru“, priča za „Vijesti“ Obrena Olivieri dok pokazuje neobične lampe i lustere od kanapa, njihovih ruku djelo.

Obrena Olivieri sa svojim rukotvorinama

Tu su i ukrasne flaše, tegle pretvorene u vaze, detalji namijenjeni za vjenčanja, ukrasi za jelku od kanapa, vunice, kokica, papira. Trude se, kako rekoše, da koriste sve dostupne i jeftine materijale kako bi i njihovi proizvodi imali primjerenu cijenu, jer nije im namjera da prave za one rijetke koji su dobre platežne moći, već da proizvode prilagode džepu prosječnog građanina.

„Vidjeli smo da je potrebno imati proizvode koji nemaju visoku cijenu kako bi bili dostupni svima. Radimo kreacije sa lako dostupnim materijalima od kojih se mogu napraviti divni ukrasi. Lampe i lusteri mogu da se koriste za novogodišnje i božićne praznike, a kasnije, sa promjenom sijalica, za dječje sobe i dnevne boravke“, kaže Obrena.

Bonus video: