Iz Kliničkog centra juče rekli jedno, danas drugo

Iz KC su rekli agenciji MINA da je u Centru za kardiohirugiju hospitalizovano 17 pacijenata od kojih četvoro u Jedinici intenzivnog liječenja i 13 na Odjeljenju
53 pregleda 22 komentar(a)
kardiocentar, Foto: Arhiva Vijesti
kardiocentar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.04.2017. 11:36h

U Kliničkom centru (KC) kod dva operisana pacijenta pozitivan je nalaz na bakteriju Clostridium difficile i svi su stabilnog zdravstvenog stanja, kazali su iz te zdravstvene ustanove i dodali da se u Centru za kardiohirurgiju nastavlja sa operacijama prema planiranom programu.

Vijesti su danas objavile da su u Centru za kardiohirurgiju KC odgođene planirane operacije zbog infekcije bakterijom i da trenutno rade samo hitne slučajeve. Vijestima je to juče saopšteno iz Kliničkog centra.

Iz KC su rekli agenciji MINA da je u Centru za kardiohirugiju hospitalizovano 17 pacijenata od kojih četvoro u Jedinici intenzivnog liječenja i 13 na Odjeljenju.

„Pacijenti koji se nalaze na liječenju u Jedinici intezivnog liječenja Centra, nemaju pomenutu infekciju. Od ostalih 13 pacijenata na Odjeljenju se nalazi njih 7 u preoperativnoj pripremi i 6 operisanih. Trenutno je kod dva operisana pacijenta pozitivan nalaz na Cl. Difficile i svi su stabilnog zdravtsvenog stanja”, naveli su iz KC.

Oni su pojasnili da toksini koje proizvode sojevi Clostridium difficile u probavnom traktu uzrokuju pseudomembranozni kolitis, obično nakon primjene antibiotika.

“Simptomi su tečne stolice (diareje), ponekad s primjesama krvi, koji rijetko napreduje do sepse i akutnog abdomena. Dijagnoza se postavlja nalazom toksina Clostirium difficile u stolici. Liječi se peroralno metronidazolom ili vankomicinom“, precizirali su iz KC.

Kako su dodali, Cl. difficile je najčešći uzročnik postantibiotskog kolitisa, koji obično nastaje pri bolničkom liječenju.

Navodi se da su Rizične osobe starije životne dobi, teški hronični bolesnici, kao i bolesnici koji su na dužem bolničkom liječenu i dužoj antibiotskoj terapiji.

„Pacijent može da bude kliconoša, što znači nosioc pomenute bakterije u svom digestivnom traktu ali da ona u datom trenutku ne luči toksin i ne izaziva infekciju. Međutim, nakon upotrebe antibiotika dolazi do aktivacije pomenute bakterije koja tada počinje da luči toksin i samim tim izaziva infekciju“, pojasnili su iz KC.

Oni su napomenulu da prisustvo same bakterije ne znači postojanje infekcije, već tek onda, kada počne da luči toksin.

Bolničke infekcije, među kojima je i gore navedena, u razvijenim državama se kreću do 10 odsto, a u zemljama u razvoju 30-40 odsto pa i više.

Bonus video: