Iz kontejnera odnesu sve vrijedno

“Otpad, koji ima tržišnu vrijednost, vadi se iz kontejnera i završava u zoni sive ekonomije”, tvrdi Aleksandar Perović
2 komentar(a)
kontejner, otpad, Darvin Murić, Foto: Boris Pejović
kontejner, otpad, Darvin Murić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.11.2016. 20:51h

Grad ima nedovoljno kontejnera za selektivno odlaganje otpada i neophodno je postavljanje novih kroz Podgoricu, ocijenio je direktor NVO „Ozon“ Aleksandar Perović.

„Imajući u vidu da je Podgorica jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori, koji dobija nove stanovnike, da se još uvijek izgrađuju novi stambeni kvartovi, siguran sam da postoji prostor da se unaprijedi i infrastruktura za selektivno odlaganje otpada i u dijelu postavljanja kontejnera na mjestima na kojima postoji opravdana potreba za to“, kazao je Perović.

Prema analizama koje je vršila NVO „Ozon“, Podgoričani, po glavi stanovnika, proizvedu 1,13 kilograma otpada dnevno, odnosno 412,3 kilograma godišnje.

Gradsko preduzeće „Čistoća“ od juna 2008. godine učestvuje u realizaciji pilot projekta „Selektivno odlaganje otpada“.

Iako se stiče utisak da kontejnera za reciklažni otpad nema puno, iz „Čistoće“ je saopšteno da je, od 2008. do danas, na prostoru glavnog grada, Golubovaca i Tuzi, postavljeno 230 kontejnera za selektivno odlaganje otpada na 98 lokacija. Sakupljeni otpad radnici „Čistoće“ odvoze i odlažu u Regionalnom reciklažnom centru, gdje se vrši njegovo dalje tretiranje.

„Dosadašnja iskustva sa pražnjenjem pokazala su da građani najviše odlažu papir, zatim PET ambalažu, a u najmanjoj mjeri je zastupljeno odlaganje limenki“, ocjenjuju iz „Čistoće“.

Napominju da realizaciju ovih poslova prate primjeri nepravilnog odlaganja ovog otpada, pa su u velikom broju posuda za selektivno odlaganje otpada prisutne veće količine izmiješanog otpada.

Perović smatra da bi lokalna uprava, kada je u pitanju selektivno odlaganje otpada, trebalo da sprovodi edukativne aktivnosti, donosi subvencione politike, kao i da realizuje projekte čiji je cilj smanjenje otpada na samom izvoru, gdje ističe da „postoji ogroman prostor da se unaprijedi postojeće stanje“.

Ipak, kao ključni problem, navodi to što se otpad, koji ima tržišnu vrijednost, vadi iz kontejnera i završava u zoni sive ekonomije, čime se nanosi značajna šteta društvu u cjelini.

„Otpadne sirovine koje imaju tržišnu vrijednost vade se iz kontejnera , čime se smanjuju potencijalni prihodi za „Deponiju“, što je po nama siva ekomonija i, uz svo uvažavanje socijalnog momenta, nešto što uzročno posljedično izaziva mnogo problema koji u konačnom utiču na haotično stanje u oblasti upravljanja otpadom“, smatra Perović.

Stoga NVO „Ozon“, prema riječima Perovića, sprema inicijativu sa predlogom kako riještiti problem sive ekonomije u dijelu sakupljanja i otkupa sekudnardnih sirovina.

„Predložićemo i način kako u tom kontekstu usposliti ljude iz teško zapošljivih kategorija, čime će takođe socijalni momenat biti uzet u obzir, ali i uticati da se zaštiti javni interes i uvede red“, rekao je Perović.

Bonus video: