Iz nevladinog sektora poručuju: Sudske odluke se moraju poštovati

"Postupanje suda u slučajevima nezakonito smijenjenih članova Savjeta RTCG nije samo u fokusu zainteresovane domaće javnosti već i međunarodne i značajno će uticati na ocjenu sistema vladavine prava u predstojećem Izvještaju EK o Crnoj Gori, a samim tim imati ogroman uticaj na dalji kredibilitet procesa pregovora."
7 komentar(a)
Administrativni odbor, Nikola Vukčević, Foto: Luka Zeković
Administrativni odbor, Nikola Vukčević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.02.2018. 13:12h

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Centar za monitoring i istraživanje (CEMI), Centar za građansko obrazovanje i Institut alternativa pozdravili su kako kažu "ohrabrujuću odluku" Osnovnog suda u Nikšiću zbog donošenja privremene mjere da vrati Nikolu Vukčevića u Savjet RTCG do okončanja pravosnažnog postupka, nakon što je to već uradio Osnovni sud u Podgorici u slučaju "nezakonito smijenjenog člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića".

Osnovni sud u Nikšiću donio je rješenje kojim se nalaže da se Nikola Vukčević vrati na mjesto člana Savjeta RTCG u roku od osam dana

"Ovakve sudske odluke, u atmosferi nezabilježnih pritisaka vladajuće partije, predstavljaju snažan impuls za povratak povjerenja u pravosuđe.", navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju čelnici ovih nevladinih organizacija.

"Skupština Crne Gore i njeni poslanici ne mogu biti iznad zakona i sudskih odluka. Moguća opstrukcija vlasti da poštuje sudske odluke i zakone ove države bi dalje štetila državnom interesu Crne Gore. Stoga, očekujemo da Skupština odnosno vladajuća većina hitno i dosljedno primijeni sudske odluke, a što znači i obustavljanje procesa imenovanja Ivana Jovetića na mjesto Nikole Vukčevića, kako bi spriječila dalja usložnjava inače već vrlo složene situacije u koju je sistem doveden nezakonitim odlukama vladajuće većine.", stoji dalje u saopštenju.

U ovim nevladinim organizacijama ističu da vjeruju da Ivan Jovetić kao član akademske zajednice u okolnostima ne želi "da nosi hipoteku" svog izbora i da će se on "odrediti prema tome u skladu sa javnim interesom".

"Postupanje suda u slučajevima nezakonito smijenjenih članova Savjeta RTCG nije samo u fokusu zainteresovane domaće javnosti već i međunarodne i značajno će uticati na ocjenu sistema vladavine prava u predstojećem Izvještaju EK o Crnoj Gori, a samim tim imati ogroman uticaj na dalji kredibilitet procesa pregovora.", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: