Iz policije poručuju: Budva je oaza mira

"Budva više od dvije i po godine nema smrtno stradalih lica u obračunu vatrenim oružjem. Spriječili smo nekoliko likvidacija. To je ogroman rad policije, ogroman rad operative, kako na nivou Budve tako i na nivou Uprave policije, jer ništa ne bi mogli sami, bez saradnje", kazao je načelnik CB Budva Darko Ćorac
3755 pregleda 3 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Vuk Lajović
Sa konferencije za novinare, Foto: Vuk Lajović

Bezbjednosna situcija u Budvi je stabilna, a dosadašnji period turističke sezone u Crnoj Gori je protekao bezbjedno, poručili su pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević i načelnik Centra bezbjednosti Budve Darko Ćorac.

U Budvi je održana konferencija za novinare povodom projekta razmjene policijskih službenika – radnog angažovanja policijskih službenika iz šest zemalja na našem primorju tokom ljetnje turističke sezone.

"Pripadnici Uprave policije će preduzeti niz potrebnih mjera i aktivnosti u skladu sa zakonima države Crne Gore da osiguraju stabilan javni red i mir, kao i ličnu i imovinsku sigurnost svakog turiste koji boravi u Crnoj Gori, kao i naših građana", kazao je Janjušević ističući da bezbjednosna situcija stabilna.

On je govoreći o Budvi naglasio je da u u poslednjih tri, četiri godine došlo do velikog procenta smanjenja kako broja najtežih krivičnih djela, tako i narušavanja javnog reda i mira ili bezbjednosti u saobraćaju.

" Kada uporedite sa statističkim pokazateljima od prije pet godina, dolazimo do smanjenja i do 40 odsto kada su ova djela u pitanju. Govorimo o Budvi, koja tokom ljeta ima i više od stotinu hiljada turista. Zato pohvaljujemo CB Budva i njeno rukovodstvo koji su prethodnih godina značajno doprinijeli da se bezbjednosna situacija mjeri najvećim mogućim faktorom", rekao je Janjušević.

Naglašavajući da je bezbjednosna situcija stabilna, načelnik Darko Ćorac je kazao da je "Budva oaza mira na području Crne Gore, što se tiče obračuna vatrenim oružjem".

"Budva više od dvije i po godine više nema smrtno stradalih lica u obračunu vatrenim oružjem. Kao što je javnost upoznata spriječili smo nekoliko likvidacija. To je ogroman rad policije, ogroman rad operative, kako na nivou Budve tako i na nivou Uprave policije, jer ništa ne bi mogli sami, bez saradnje“, kazao je Ćorac.

Imajući u vidu da je špic ljeta, Ćorac je kazao da nema povećavanja broja narušavanja javnog reda i mira.

"U Budvu dolazi veliki broj mladih ljudi koji vole provod. Moramo da znamo da to nije pozorišna publika. Imate veliki broj ugostiteljskih lokala koji rade nakon ponoći, i mi kao policija ne određujemo radno vrijeme, ali smo tu da preventivno djelujemo, da ne bi došlo do tuča, potezanja hladnog ili vatrenog oružja. Svakodnevnim preventivnim akcijama koje izvodimo, ulazimo u lokale gdje kontrolišemo lica za koja sumnjamo da bi mogla da posjeduju oružje. Na takav način želimo da preventivno regujemo da ne bi došlo do nekih incidenta. Ne bih se složio da ima veliki broj narušavanja javnog reda i mira i tih tuča. To je neminovno, jer imate konzumiranje alkohola, ili nekih drugih nedozvoljenih supstanci. Treba biti realni kada se priča o tome, ali moram da naglasim da u odnosu na neki raniji period, to je sve na nivou ranijih godina“, istakako je Ćorac.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u okviru projekta razmjene policijskih službenika crnogorska policija je, u cilju ostvarivanja efikasnije međunarodne policijske saradnje, i ove turističke sezone, osme zaredom, domaćin policijskim službenicima iz Italije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije i po prvi put iz Rumunije.

Crnogorski policijski službenici su, po principu reciprociteta, radno angažovano u Hrvatskoj tokom turističke sezone.

Predstavnici šest zemalja, čiji službenici borave u Crnoj Gori, pohvalili su saradnju sa crnogorskim kolegama.

Bonus video: