Iz Porta će da izađe Bernar Arno

Mank, kako je saopšteno iz kompanije Adriatik Marinas, za sada neće prodati svoj udio u firmi koja od 2007. u Tivtu razvija Porto Montenegro
59 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2016. 20:23h

Oko 12 odsto akcija kompanije Adriatik Marinas, koja upravlja Porto Montenegrom, ponuđeno je na prodaju, saznaju “Vijesti”. Prema nezvaničnim informacijama, udio u Adriatiku prodaje partner kanadskog biznismena Pitera Manka, francuski milijarder Bernar Arno, vlasnik grupacije luksuznih brendova LVMH.

Mank, kako je saopšteno iz kompanije Adriatik Marinas, za sada neće prodati svoj udio u firmi koja od 2007. u Tivtu razvija rezidencijalno-nautičko-turistički projekat Porto Montenegro.

“Porto Montenegro nije potpisao nikakav ugovor sa novim investitorom o prodaji akcija bilo kojeg od postojećih akcionara kompanije. Međutim, kao što je i ranije rečeno, Porto Montenegro kontinuirano radi na tome da nađe nove dugoročne partnere za svaku oblast svog poslovanja, koji mogu pomoći da se nastavi izvanredan uspjeh koji je do danas ostvaren u Tivtu, a ukoliko se prodaja projekta jednog dana dogodi, javnost će o tome biti na vrijeme obaviještena”, zvanično su kazali “Vijestima” iz kompanije Adriatik Marinas.

Bernar Arno duže vrijeme pokazuje namjeru da „izađe“ iz investicione priče u Crnoj Gori u kojoj je godinama partner sa Mankom i njegovim sinom Entonijem i britanskim bankarskim magnatima, lordom Džejkobom i njegovim sinom Natanijelom Rotšildom. Sa njima je u početku priče o Porto Montenegru bio i ruski oligarh Oleg Deripaska za koga se vjeruje da se povukao prije nekoliko godina.

Mank koji važi za omiljenog stranog partnera crnogorskog premijera Mila Đukanovića, više od dvije godine direktno ne ulaže novac u razvoj turističkog naselja i marine za mega- jahte u Tivtu.

Mank i njegovi partneri prepustili su menadžmentu Adriatik Marinasa sa izvršnim direktorom Oliverom Korletom na čelu, da se “sami snalaze” za finansiranje daljeg razvoja projekta i to zaradom koju ostvaruju iz redovne djelatnosti - prodaje i iznajmljivanja nekretnina i vezova za jahte, odnosno bankarskim kreditima. To je posebno bilo evidentno na početku izgradnje tzv. druge faze marine vrijedne preko 23 miliona eura, a koja je finansirana uzimanjem kredita kod Erste banke.

Imajući u vidu da se stanovi u Porto Montenegru prodaju tako što kupci unaprijed plaćaju izgradnju sopstvene nekretnine, gotovo sve što se više od dvije godine oficijelno evidentira kao ulaganje stranog partnera u razvoj Porto Montenegra, zapravo je investicija domaće kompanije Adriatik Marinas i bankarskog sektora.

Za Porto zainteresovano više investitora, Arapi najozbiljniji

Menadžment Adriatik Marinasa pokušava da nađe nove partnere - investitore spremne da ulože novac u dalji razvoj projekta, ali nije prihvatio ponudu jedne crnogorske građevinske kompanije, zainteresovane da sopstvenim sredstvima gradi novu rezidencijalno poslovnu zgradu vrijednu 20-tak miliona eura, Regent Pool Club Residences.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, slične ponude i interesovanje iskazali su i investitori iz Kine i Indije, ali su najozbiljniji igrači koji su spremni da kupe većinsko vlasništvo nad Porto Montenegrom ukoliko to bude moguće, arapski investitori, prvenstveno član saudijske vladajuće kraljevske familije, princ Khaled bin Sultan.

Galerija

Bonus video: