Iz Saveza raseljenih u Crnoj Gori upozoravaju: Nijesmo jednaki

Jovanović je naglasio da su raseljenici obespravljeni i od strane međunarodnih faktora na Kosmetu, u BiH i Hrvatskoj, kao i na tamošnje institucije vlasti
4 komentar(a)
Raseljena lica, Izbjeglice, Foto: Arhiva "Vijesti"
Raseljena lica, Izbjeglice, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.12.2013. 17:00h

Položaj interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i raseljenika iz BiH i Hrvatske u Crnoj Gori je ktajnje diskirminatorski, poručio je Milenko Jovanović iz Saveza interno raseljelih lica.

On je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, poručio da je toj populaciji namjijenjen, a većini i dodijeljen status stranaca, suprotno Ustavu, pa i zakonima države u kojoj žive.

"Sa takvim statusom, suprotno od obećanja Vlade u koja smo u jednom trenutku željeli da povjerujemo, raseljenici nemaju jednaka prava u odnosu na domicilno stanovništvo u pogledu zapošljavanja, zdravstvene zaštite, imovinsko-pravnih odnosa.Mnoga od raseljenih lica i dalje žive bez struje, vode, prozora, a ne mali broj i bez ikakvog smještaja", upozorio je Jovanović.

On je rekao da razumije tešku ekonomsku situaciju u državi, "ali ne i motive za ciljano postavljene barijere prema prognaničkoj populaciji, posebno kada se zna da 90 posto protjeranih koji ovdje žive vode porijeklo upravo iz ovih krajeva".

"Dosadašnji raseljenički status regulisan je kroz izdavanje legitimacija na kojima je pečat Vlade, ista ta Vlada smatra nezakonitim, uzimajući to kao “argument” za osporavanje u normalnim sistemima neosporivog prava raseljenika na crnogorsko državljanstvo, u vezi sa čime se očekuje i presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu", rekao je on.

Jovanović je naglasio da su raseljenici obespravljeni i od strane međunarodnih faktora na Kosmetu, u BiH i Hrvatskoj, kao i na tamošnje institucije vlasti.

"Oni nisu pokazali ni minimum raspoloženja da stvore uslove za povratak onih koji su protjerani, posebno kad je riječ o Srbima i Crnogorcima, čime se legalizuje etničko čišćenje i genocide, posebno u slučaju Kosova i Metohije, gdje se i dalje pale i ruše srpske kuće, prekopavaju groblja, a imanja protjeranih su uzurpirana i nezakonito se obrađuju od strane albanskih okupatora", piše u saopštenju.

Prema njegovim riječima, na ispitu je pala i međunarodna zajednica, koja nije uradila ni izbliza što je bila u obavezi kako bi se stvorili uslovi za povratak na ognjišta za one koji to žele, ili za integraciju u društvo tamo gdje prognanici trenutno žive.

Bonus video: