Iz UMHCG o stanju u gradu: Za mlade ima mnogo barijera

„U smislu nepristupačnosti informacija i komunikacija još ne postoji ni svijest o značaju ovog problema i načinima prevazilaženja”, ocijenjeno je iz UHMCG
123 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.01.2018. 17:41h

Mladi s invaliditetom u Glavnom gradu imaju bolje uslove za život nego u drugim gradovima Crne Gore, ali i situacija u Podgorici je daleko od zadovoljavajuće, ocijenjeno je iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UHMCG).

“Primjetan je i dalje visok stepen nepristupačnosti, iako se na prilagođavanju objekata i javnih površina radi, ali je proces veoma spor”, saopšteno je „Vijestima” iz UHMCG.

Osim fizičkog okruženja, mladima sa invaliditetom je nepristupačan i javni prevoz, informacije i komunikacije.

„U smislu nepristupačnosti informacija i komunikacija još ne postoji ni svijest o značaju ovog problema i načinima prevazilaženja”, ocijenjeno je iz UHMCG.

Drugi veliki problem s kojim se mladi s invaliditetom suočavaju je nedostatak servisa podrške, prvenstveno personalne asistencije i u nastavi, pasa vodiča i pomagača, tumača za znakovni jezik, koji upravo treba da omoguće samostalan život i uključenost u sve sfere društva.

“U Glavnom gradu postoji dosta sadržaja za mlade. Nažalost, potpuno su ili djelimično nepristupačni. S druge strane, informacije o onom malom broju pristupačnih sadržaja nijesu dostupne mladima s invaliditetom ili do njih dolaze jako kasno, jer nijesu dostupne u pristupačnim formatima”, saopšteno je iz UHMCG.

Iz Udruženja su saopštili da bi trebalo raditi na razvoju svijesti o invaliditetu kao pitanju ljudskih prava i njegovom razumijevanju u tom konceptu.

„Trebalo bi raditi i na razvijanju svijesti građana kako bi se rjeđe susretali sa situacijama kojima svjedočimo gotovo svakodnevno - parkiranje na mjestima predviđenim za osobe s invaliditetom i sa spuštenim ivičnjacima, zbog kojih su mladi s invaliditetom često prinuđeni da se umjesto trotoarom, kolovozom, ili da se vrate sa pola puta jer ne mogu stići tamo gdje su se uputili”, saopšteno je iz UHMCG.

Intenzivirati rad na rješavanju problema nepristupačnosti

Da bi se unaprijedio kvalitet života mladih s invaliditetom u Glavnom gradu, neophodno je, smatraju u UHMCG, intenzivirati rad na rješavanju problema nepristupačnosti objekata i površina u javnoj upotrebi. Potrebno je i omogućiti pristupačnost informacija i komunikacija i javnog prevoza građanima s invaliditetom i razvijati servise podrške i ostale usluge u zajednici, prvenstveno servis personalne asistencije i asistencije u nastavi za studente s invaliditetom.

Bonus video: