Iz vanredne situacije rodilo se pravo prijateljstvo

Komadant šestočlane posade švajcarskog helikoptera, kapetan Pi Kej u ljeto 2017. bio je pilot "super pume" koja je danima pomagala u gašenju velikih požara što su tada bjesnili na Luštici i Donjem Grblju
2097 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa pripadnika Ratnog vazduhoplovstva Švajcarske na aerodromu u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Ekipa pripadnika Ratnog vazduhoplovstva Švajcarske na aerodromu u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Ekipa pripadnika Ratnog vazduhoplovstva Švajcarske sa višenamjenskim vojnim helikopterom tipa AS-332 "super puma", boravila je u Tivtu gdje su se kraće zadržali radi dopune helikoptera gorivom na tivatskom aerodromu, ali i da obiđu svoje ovdašnje prijatelje sa kojima su u protekle dvije godine uspostavili veoma bliske odnose.

Naime, komadant šestočlane posade švajcarskog helikoptera, kapetan Pi Kej u ljeto 2017. bio je pilot "super pume" koja je danima pomagala u gašenju velikih požara što su tada bjesnili na Luštici i Donjem Grblju.

Helikopter AS-332 "super puma" iz Švajcarske tada je bio dio međunarodnih snaga za gašenje požara iz vazduha, a koje su Crnoj Gori na zahtjev za pomoć, poslali ta država, Bugarska, Hrvatska i Izrael.

Ovaj helikopter koji je tada bio nekoliko dana baziran na tivatskom aerodromu se pokazao kao veoma efikasan u borbi sa vatrom.

U svoje protivpožarno vedro kapaciteta 2.000 litara okačeno ispod trupa helikoptera, “super puma” je uzimala morsku vodu u zalivu i potom je u samo par minuta, navođena od vatrogasaca na terenu, precizno izručivala na vatru na požarištu, pri čemu je posada švajcarskog helikoptera pokazala izuzetnu uvježbanost i izdržljivost.

Kapetanu Keju i njegovoj posadi gostoprimstvo u Tivtu su ukazali predstavnici Aerodroma Crne Gore i Opštine Tivat, a domaćin im je bio odbornik u SO Tivat i šef prihvata i otpreme na aerodromu Tivat Igor Petković.

On je 2017. kao jedan od tadašnjih rukovodilaca Vatrogasno-spasilačke službe Aerodroma Tivat, najviše sarađivao sa švajcarskim vazduhoplovcima u gašenju požara u Boki.

"Posada "super pume" i naš prijatelj kapetan Kej bili su na redovnom preletu preko Crne Gore jer su oni angažovani u sastavu švajcarskog kontingenta KFOR-a na Kosovu. Svratili su na dopunu goriva prije povrataka u avio-bazu na aerodromu Slatina kiod Prištine, pa nam je bilo izuzetno zadovoljstvo da ih ugostimo i još jednom im se zahvalimo za sve što su oni za nas učinili, danima pomažući u gašenju požara koji su ovdje u ljet 2017. imali karakter elementarnih nepogoda", kazao je "Vijestima" Petković, dodajući da su Tivćani sa švajcarskim pilotima u međuvremenu izgradili i bliske lične prijateljske odnose.

Švajcarske vazduhoplovce su u Tivtu pozdravili i predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića sa kojima je švajcarski helikopter takođe u ljeto 2017. vrlo uspješno sarađivao u borbi sa požarima oko rezervata prirode Solila.

Bonus video: