Izašli u susret zahtjevima mještana Dinoše

„Sa tim ciljem, iskazana je spremnost za značajnijim produženjem trajanja Javnog poziva“, navode iz Komisije. Poziv za zakup je produžen 20. jula za još pet dana
69 pregleda 0 komentar(a)
dinoša, Foto: Luka Zeković
dinoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.07.2017. 19:24h

Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini je produžila rok za prijavu za zakup 30 hektara zemljišta u Dinoši i izrazila „spremnost za značajnijim produženjem trajanja Javnog poziva“.

Nakon što je primila peticiju mještana Mjesne zajednice Dinoša u kojoj osporavaju postupak davanja u zakup od 15 godina poljoprivrednog zemljišta na teritoriji KO Dinoša, Komisija Vlade Crne Gore spremna je da produži rok za prijavu.

Iz Komisije je saopšteno da se u peticiji koja im je upućena navodi da, kao jedan od načina valorizacije može biti i poziv iseljenicima da tu investiraju.

„Upravo u cilju izlaženja u susret očekivanjima mještana i davanja takve mogućnosti, Komisija je iskazala spremnost da, uz prethodno formalno dostavljanje ovog zahtjeva, još jednom produži trajanje javnog poziva za davanje u zakup zemljišta u KO Dinoša, a sve u cilju animiranja što šireg kruga potencijalnih investitora“, saopšteno je.

Vjeruju da ovakav pristup pokazuje odgovornost i spremnost za zajedničku brigu o resursima odlučnost da se valorizuje decenijama zapušteni kompleks koji predstavlja značajan poljoprivredni potencijal, uz animiranje što više investitora.

„Sa tim ciljem, iskazana je spremnost za značajnijim produženjem trajanja Javnog poziva“, navode iz Komisije. Poziv za zakup je produžen 20. jula za još pet dana.

Mještani Dinoše su, nakon što je Komisija 22. juna raspisala tender za davanje u zakup parcela u Tuzima i Golubovcima od oko 60 hektara, osporili postupak, navodeći da je „zemlja u vlasništvu bratstava iz MZ Dinoša, iako je prema katastarskim podacima... državna svojina“.

Inicijativu da se Komisiji proslijedi zahtjev mještana podržali su jednoglasno odbornici Gradske opštine Tuzi prošle nedjelje.

Odbornik DPS-a u Skupštini GO Tuzi Halil Duković ocijenio je pozitivnim što je Komisija izrazila spremnost da izađe u susret inicijativi građana.

„Naravno, potreban je dovoljan rok kako bi se iseljenici animirali i investirali“, dodao je Duković.

Odbornik Demokratskog saveza Nikola Camaj smatra da je upućena inicijativa bila preblaga, te da je bilo potrebno tražiti odustajanje od zakupa parcele u Dinoši.

„Zemlja mora ostati vlasništvo buduće opštine, pa i ako bi se prodala kasnije, da od toga koristi imaju građani Malesije“, stav je Camaja.

Bonus video: