Izbjegao robiju, pa napao djevojčicu

Osumnjičeni za napad na 10-godišnjakinju krajem 2016. osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog obljube nemoćne osobe
101 pregleda 9 komentar(a)
pedofilija, Foto: Shutterstock
pedofilija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.07.2017. 17:35h

Podgoričanin N. Đ. (34) osumnjičen za bludničenje nad desetogodišnjom djevojčicom od 21. aprila izbjegavao je odlazak na sedmomjesečnu zatvorsku kaznu, na koju je osuđen zbog obljube nemoćne osobe.

Dan prije nego je trebalo da završi iza spuških rešetaka, podgoričkom Osnovnom sudu podnio je molbu za odlaganje odlaska na robiju, koja je odbijena.

To je “Vijestima” saopštila portparolka Osnovnog suda Podgorica Anja Krkeljić. Tridesetčetvorogodišnjak je uhapšen 13. jula u Podgorici, zbog sumnje da je napastvovao djevojčicu dok se ona sa mačićima igrala ispred zgrade u kojoj živi.

Godinu ranije, u noći između 13. i 14. jula, provalio je u kuću Podgoričanke N.P. i napastvovao je.

Krkeljić je objasnila da je N. Đ. 24. novembra 2016. godine osuđen zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje iz čl.208 st.1 u vezi čl.205 st.1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

U martu 2017. godine presudu je potvrdio podgorički Viši sud. Sudije tog suda - Evica Durutović, Miroslav Bašović i Dragica Vuković odbile su žalbu tužioca koji je tražio strožu kaznu.

Tužiočeva, i žalba branioca koji je tražio ukidanje odluke odbijene su kao neosnovane.

Sudije Višeg suda tada su ocijenile da je njihov kolega iz Osnovnog “u vezi sa odbranom okrivljenog, potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje, značajno za donošenje odluke u ovoj krivičnoj stvari”.

“Prvostpeni sud istinito je i potpuno utvrdio činjenice koje su od važnosti za donošenje zakonite i pravične odluke i sa jednakom pažnjom ispitao i utvrdio kako činjenice koje terete okrivljenog, tako i one koje mu idu u korist”, piše u obrazloženju odluke kojom je potvrđena sedmomjesečna kazna Podgoričaninu.

Krkeljić je objasnila da je nakon potvrđivanja presude ta odluka 5. aprila data na izvršenje:

“Pa je osuđeni pozvan da se javi 21. 4. 2017. godine na izdržavanje kazne zatvora. Dana 20. 4. 2017. godine, osuđeni je podnio ovom sudu molbu za odlaganje izvršenja kazne sa medicinskom dokumentacijom, a nakon vještačenja medicinske dokumentacije donijeto je rješenje kojim se odbija molba za odlaganje”, kazala je Krkeljić.

Podgoričanin se 1. juna žalio na to rješenje, ali je njegova žalba pet dana kasnije odbijena kao neosnovana.

“Kako se drugostepeno rješenje vratilo kao neuručeno osuđenom, što se utvrđuje iz povratnice koja egzistira u spisima predmeta, to i nijesu bili ispunjeni uslovi da se u odnosu na istog izda naredba za prinudno dovođenje. Nakon određivanja pritvora, ovaj sud je dostavio nalog Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija da osuđenog N.Đ. po ukidanju pritvora privedu na izdržavanje kazne po ranijoj presudi”, objasnila je portparolka Osnovnog suda.

Članom 205 KZ CG - obljuba nad nemoćnim licem, propisano je da će se kaznom od dvije do 10 godina zatvora kazniti onaj ko nad drugim izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin iskoristivši duševno oboljenje, zaostali duševni razvoj, drugu duševnu poremećenost, nemoć ili kakvo drugo stanje tog lica usljed kojeg ono nije sposobno za otpor. Stavom 1. člana 208 KZ CG - nedozvoljene polne radnje, propisano je da će se novčanom ili kaznom zatvora do dvije godine kazniti onaj ko pod uslovima iz člana 205 stav 1 izvrši neku drugu polnu radnju.

Podgoričanin je 17. jula odlukom sudije Zorana Radovića poslat u Istražni zatvor zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljene polne radnje na štetu desetogodišnjakinje

Podgoričanin je 17. jula odlukom sudije Zorana Radovića poslat u Istražni zatvor zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljene polne radnje na štetu desetogodišnjakinje.

Sumnjiče ga da je četiri dana ranije djevojčicu dodirivao po intimnim djelovima tijela i pozivao je da skupa sakriju mačiće sa kojima se ona igrala.

Uhapšen je nepunih šest sati nakon što su njeni roditelji policiji prijavili slučaj.

Za nedozvoljene polne radnje u 2016. odgovarale četiri osobe

U podgoričkom Osnovnom sudu u 2016. godini formirana su četiri predmeta zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje. Jedan od njih predmet je protiv N. Đ.

Portparolka tog suda Anja Krkeljić kazala je da je u jednom predmetu 15. maja 2017. godine donijeta oslobađajuća presuda:

“Protiv koje je izjavljena žalba dana 27. 6. 2017. godine, pa se još nijesu stekli zakonski uslovi za ekspediciju predmeta drugostepenom sudu... U drugom predmetu donijeta je osuđujuća presuda za predmetno krivično djelo, K.br.342/16 od 18. 11. 2016. godine kojom je okrivljeni osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci, koja je preinačena presudom Višeg suda u Podgorici Kž.br.124/17 od 8. 2. 2017. godine samo u pogledu odluke o kazni, a na način što je okrivljeni osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine”.

Krkeljić objašnjava da je okrivljeni u trećem predmetu osuđen na desetomjesečnu zatvorsku kaznu:

“Koja je potvrđena presudom Višeg suda u Podgorici Kž.br.100/17 od 13. 2. 2017. godine”.

Do 18. jula ove godine u Osnovnom sudu formiran je samo jedan predmet i u tom slučaju okrivljeni je osuđen na godinu zatvora.

Mihailović: Potrebne oštrije kazne i registar pedofila

Crna Gora još nije napravila registar pedofila, iako se na to obavezala još 2009. godine potpisivanjem Konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja Savjeta Evrope.

Izvršna direktorka NVO Roditelji Kristina Mihailović kazala je da su sa nekoliko nevladinih organizacija tražili da država ispuni tu obavezu.

“Država je to morala prepoznati, ali i pooštravanje kaznene politike što je takođe sugerisano, pa ni to nismo ozbiljno shvatili. Ni kao društvo, ni kao država. Morali bismo time ozbiljnije da se pozabavimo. Ne zbog konvencija, nego zbog naše djece i naših građana, jer ako osobama koje počine takva krivična djela budemo slali poruku da neće biti adekvatno sankcionisani ne možemo da očekujemo da će oni da posustanu u takvim namjera. Moramo biti rigorozniji”, kazala je ona.

Mihailović je rekla da su ih nadležni informisali da postoji neka vrsta registra osuđenih pedofila, ali da smatra da se to mora urediti na mnogo bolji način:

“I mora se pronači način da se sa tim osobama radi, jer i kad izađu iz zatvora nakon odslužene kazne nema nikakvog sistema rada sa njima. Na taj način smanjila bi se sljedeća prilika da se dođe u situaciju da djeca ispaštaju”.

Mihajlović je rekla da su juče tražili sastanak sa ministrom pravde Zoranom Pažinom, ali i da su od Osnovnog suda tražili podatke o presudi koja je izrečena Podgoričaninu osumnjičenom za nedozvoljene polne radnje nad desetogodišnjakinjom.

Ta NVO juče je od Višeg suda tražila ke podatke za poslednjih pet godina o presudama za silovanje, pokušaj silovanja, obljubu...

Mihailović objašnjava da je NVO Roditelji sa više nevladinih organizacija slalo predloge za izmjene zakona, te da su tražili da se pooštre kazne za djela protiv polne slobode, ali da su njihovi prijedlozi poslati parlamentu odbijeni.

Bonus video: