Izdavali ljekove koji nijesu registrovani

Fond za zdravstveno osiguranje naložio Montefarmu da umanji račun za 2.700 eura
75 pregleda 2 komentar(a)
apoteka, Foto: Boris Pejović
apoteka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.07.2016. 19:06h

Kontrolom Fonda za zdravstveno osiguranje utvrđeno je da su pacijentima, u pojedinim državnim apotekama, izdata četiri lijeka koja nijesu registrovana kod crnogorske Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Osim toga, utvrđeno je da je u državnoj apoteci “Podgorica” ove godine izdat lijek na osnovu “ručno” pisanog recepta, koji je već realizovan u apoteci u “Spuž” 2008. godine.

Zbog toga je tadašnji direktor Fonda Sead Čirgić početkom maja naložio “Montefarmu” da zbog nađenih nepravilnosti u prva tri mjeseca ove godine umanji račun dostavljen na fakturisanje za iznos od oko 2.713 eura.

Prema dokumentu, u državnoj apoteci na recept je izdat lijek “rivaroksaban”, za liječenje krvnog pritiska, iako režim izdavanja ne podrazumijeva propisivanje i izdavanje na recept.

Nekadašnji direktor Fonda Kenan Hrapović je početkom aprila pisanim putem obavijestio direktore domova zdravlja da je, uprkos upozorenjima, i dalje prisutno neracionalno propisivanje terapije.

U dopisu je naveo da su posebno uočene nepravilnosti kada je riječ o ručno pisanim receptima, koji po Pravilniku moraju biti ispisani crnim ili plavim mastilom, čitko i neizbrisivo.

Piše da je takva vrsta propisivanja predviđena kod izdavanja magistralnih ljekova, medicinskih pomagala, u seoskim ambulantama koje nijesu povezane sa informatičkim sistemom Fonda i prilikom nestanka struje.

“Međutim, broj tako propisanih recepata, najviše je primijećen i analiziran upravo u slučajevima kada ne postoje razlozi za takvo propisivanje, što navodi na zaključak da se radi o izbjegavanju propisivanja gotovih ljekova elektronskim putem i samim tim otežava funkcionisanje svih aktera u sistemu zdravstva”, naveo je Hrapović.

“Vijesti” su nedavno objavile da su u tri državne apoteke u Podgorici pronađena 1.903 ručna recepta koji su fakturisani Fondu.

Službenici Fonda su tokom vanredne kontrole preuzeli 1.087 i naveli da je vrijednost nedostajućih ručno pisanih recepata 6.218 eura.

Vanredna kontrola je sprovedena nakon prijave tri izabrane ljekarke podgoričkog Doma zdravlja da se u elektronskim kartonima uglavnom starijih i hroničnih pacijenata u rubrici terapija nalaze ljekovi koje im one nijesu propisivale.

Riječ je o više od 50 pacijenata, od kojih su neki navodno tvrdili da ljekove nijesu ni tražili, ni dobijali u državnim apotekama.

Međutim, sumnje o zloupotrebi recepata se nijesu mogle ni potvrditi ni opovrgnuti, jer su kontrolori Fonda pronašli samo jedannečitki recept, od 61.

Kontrolorima Fonda je u apoteci “Podgorica” rečeno i da je dio recepata i specifikacija uništen, jer imaju problem sa glodarima.

Propisivali količine ljekova koje su veće od mjesečnih potreba

Hrapović je u februaru obavijestio direktore domova zdravlja da je tokom redovnih kontrola uočeno da se pacijentima propisuju količine ljekova, koje su veće od mjesečnih potreba.

To se , kako je naveo u dopisu, posebno odnosi na antibiotike, ljekove za liječenje bolesti krvi, astme... Među navedenim ljekovima, koji se “povećano troše” i propisuju su “monopril” (protiv povišenog krvnog pritiska), “rapten duo” (protiv bolova), “lorazepam” i “diazepam” (protiv anksioznosti).“Vijesti” su ranije objavile da je na ljekove u 2015. potrošeno više od 66 miliona, što je za 5,85 odsto više u odnosu na 2014. god., kao i da je više od 220.000 građana koristilo neki od ljekova za kardiovaskularna oboljenja. U odnosu na 2014. godinu, zabilježena je i povećana potrošnja ljekova za liječenje krvotvornih organa i krvi, bolesti kože i potkožnog tkiva, kancera, hormona...

Bonus video: