Izglasano nepovjerenje Marku Nikčeviću

Na sjednici je odlučeno da Radomir Milić bude v. d. generalni sekretara do vanrednog kongresa, koji je zakazan za 18. decembar
67 pregleda 13 komentar(a)
Marko Nikčević, Foto: Savo Prelević
Marko Nikčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2014. 20:30h

Skupština Saveza sindikata CG izglasala je nepovjerenje generalnom sekretaru Marku Nikčeviću, koji je na čelo te centrale došao u novembru prošle godine. Sa druge strane, rukovodstvo SSCG na čelu sa Nikčevićem ne priznaje rezultate, navodeći da je riječ o neformalnom sastanku, na kome su se mogle donijeti samo neformalne odluke.

Predsjednici 13 grana i 4 povjereništva podnijeli su inicijativu za smjenu Nikčevića zbog, između ostalog, navodne zloupotrebe službenog položaja, jer je, kažu, mijenjao statut mimo znanja skupštine, kao i zbog nenamjenskog trošenja novca iz Fonda solidarnosti.

Nikčeviću zamjeraju i što je formirao Glavni odbor, u kome nema predstavnika granskih sindikata. Nikčevića bi, odlukom Skupštine, na čelnu funkciju trebalo da naslijedi predsjednik Opštinskog povjereništva Budve Radomir Musa Milić, koji će biti v.d. generalnog sekretara do 18. decembra za kad je zakazan vanredni kongres.

Za v.d. predsjendika Skupštine izabran je Goran Dragović iz podgoričkog povjereništva. Izvršni sekretar SSCG Vidak Đuranović rekao je da oni poštuju odluku Statutarne komisije, koja je utvrdila da je sjednica nestatutarna, te da odluke koje donese nijesu važeće.

"Oni su slali pozivna pisma bez pečata, sve je nelegitimno, a ohrabrujuće je da članstvo sa oduševljenjem prihvata reforme, posebno da se preipitaju zloupotrebe od strane lidera, što je stvorilo paniku među njima jer se boje za svoje pozicije”, kazao je Đuranović.

On je pozvao nadležne organe sindikata i sudove da preispitaju djelovanje SSCG, posebno granskihg sindikata koji imaju svoje žiroračune.

"To je samo 13 pojedinaca, a ne granskih sindikata”, poručio je Đuranović.

Na sjednici je od 80 članova Skupštine bilo prisutno 46, a odluke su donesene ubjedljivo većinom, sa dva uzdržana glasa.

Stojanović ne razumije šefa

Skupštinom je predsjedavao predsjendik Opštinskog povjereništva Bara Jovan Stojanović, koga su delegirali članovi, nakon što je na prethodnoj sjednici Danilo Popović dao ostavku na tu funkciju.

Stojanović je rekao da je na prethodnoj sjednici odlučeno da se ne glasa o nepovjerenju Nikčeviću dok on ne bude pozvan, ali se on ni ovog puta nije pojavio.

"Da sam na njegovom mjestu i da dvije trećine članstva traži moju ostavku, sam bih otišao. Čudi me nepoštovanje svih nas jer nije došao", rekao je on.

Nikčević: Sumnjiv posao sa Prvom bankom i Čedomirom Popovićem

Nikčević je kazao da je on i dalje generalni sekretar SSSCG i da je riječ o puču izvedenom od onih koji su od 10 do 30 godina u organima odlučivanja SSCG, a koji su bili svjedoci i direktni ili indirektni učesnici zloupotreba.

Nikčević je na TV Vijesti kazao da sve "možda sasvim slučajno korenspodira sa izradom revizorskog izvještaja, kojim je konstatovano da nedostaje dva miliona eura”.

Tada su Sindikatom rukovodili Zoran Masoničić i Danilo Popović. Na pitanje voditelja šta se dešavalo sa 16,5 miliona eura namjenjenih za otpremnine "žrtvama tranzicije" Nikčević je kazao da je novac raspodijeljen, ali da revizor nije mogao da utvrdi što se dešavalo sa njim dok je bio na računima Prve banke "umjesto da odmah bude raspodijeljen”.

Na insistiranje Petra Komnenića novinara da kaže je li mu čudno da je neko oročio novac na jedan odsto, u periodu kada su kamate bile 6 do 7 odsto, Nikčević je kazao da mu jeste čudno:

"U odnosu na ove cifre mogu da pomislim da se neko okoristio”. Nikčević je, odgovarajući na pitanja o firmi Konzum, koju je SSSCG prodao vlasniku "Carina" Čedomiru Popoviću za 480.000 eura, kazao da Popović nikada nije uplatio ni cent.

Bonus video: