Izgradnja prve zgrade za zaposlene u kulturi počinje u maju

Bogdanović je poručio predstavnicima sindikata da Vlada predano radi na obezbjeđivanju kvalitetnijih uslova za rad nacionalnih institucija kulture
1948 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Boris Pejović, BORIS PEJOVIC, BORIS PEJOVIC
Aleksandar Bogdanović, Foto: Boris Pejović, BORIS PEJOVIC, BORIS PEJOVIC

Izgradnja prve zgrade za zaposlene u kulturi počeće u maju na Cetinju, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Iz tog resora naveli su da je ministar kulture Aleksandar Bogdanović učestvovao u radnom dijelu Skupštine sindikata Crne Gore, koja se održava u Budvi i u okviru koje je razgovarao sa predsjednikom Sindikata kulture Željkom Kalezićem i predstavnicima svih nacionalnih institucija kulture.

Bogdanović je konstatovao izuzetno dobru i kvalitetnu saradnju sa reprezentativnim Sindikatom kulture i naveo da je spreman za zajednički rad na daljem unapređenju socio-ekonomskog položaja zaposlenih u kulturi.

Prioritet će, kako je naglasio, biti rješavanje stambenih pitanja.

„U tom kontekstu, posebno sam ohrabren najavom Kalezića da će već u maju na Cetinju početi izgradnja prve zgrade za zaposlene u kulturi“, istakao je Bogdanović.

On je rekao da su u toku razgovori u vezi sa obezbjeđivanjem lokacija za izgradnju stambenih objekata u Podgorici, Nikšiću i na sjeveru Crne Gore.

Kako je naglasio, to će još snažnije doprinijeti rješavanju egzistencijalnih problema zaposlenih u kulturi, kao ključnom mehanizmu za unapređenje njihovog socio-ekonomskog statusa.

Bogdanović je poručio predstavnicima sindikata da Vlada predano radi na obezbjeđivanju kvalitetnijih uslova za rad nacionalnih institucija kulture.

„Očekujemo da će se u novu zgradu uskoro useliti Muzički centar Crne Gore, Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka", kazao je Bogdanović.

Kako je naveo, rade i na adaptaciji i obezbjeđivanju adekvatnog depoa za Narodni muzej.

"Unapređujemo opremu za rad u Crnogorskom narodnom pozorištu, a nadamo se i skorom početku rekonstrukcije Kraljevskog pozorišta Zetski dom“, kazao je Bogdanović.

Na sastanku je konstatovano da je potrebno da se nastave razgovori o izmjeni Granskog kolektivnog ugovora, kako bi položaj zaposlenih u crnogorskoj kulturi bio dodatno unaprijeđen.

„Konstatovano je i da kroz zajedničke aktivnosti u najkraćem roku treba početi pripreme Nacionalnog programa kulture za narednih pet godina, kao i rad na donošenju novog zakona o kulturi“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: