Izgubio kandidat Radmile Vojvodić: Šćepanović izabran za dekana PMF-a mimo želje Rektorata

Presudnu ulogu u glasanju, navodno, odigrali su studenti i njihovi predstavnici
524 pregleda 7 komentar(a)
Stevan Šćepanović (Novine), Foto: Pošta Crne Gore
Stevan Šćepanović (Novine), Foto: Pošta Crne Gore
Ažurirano: 12.10.2016. 09:29h

Vijeće Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) izabralo je juče za dekana dosadašnjeg prodekana za nastavu Stevana Šćepanovića.

Šćepanović je dobio 36 glasova članova Vijeća, a Borko Vujačić 20.

Više nezvaničnih izvora “Vijesti” sa PMF-a tvrdi da je Rektorat Univerziteta Crne Gore (UCG), na čelu sa rektorkom Radmilom Vojvodić, priželjkivao da za dekana bude izabran Vujačić, jer navodno ne pripada grupaciji koja se ranije oštro suprotstavila promjenama modela studiranja.

Presudnu ulogu u glasanju, navodno, odigrali su studenti i njihovi predstavnici.

Šćepanović je kazao da bi mu bila čast da bude dekan visokoškolske ustanove sa 40 godina tradicije, ali da Rektorat tek treba da verifikuje odluku Vijeća.

“Cilj mi je da naši studenti dobiju kvalitetno obrazovanje, kojim će biti konkurentni na svakom tržištu. Tehnologija se razvila, a sa njom i komunikacija. Trebalo bi da uvedemo neki moderniji pristup nauci, a za to nam trebaju osavremenjene učionice, savremeni softverski sistemi, ali naravno sve u okviru budžeta”, kazao je Šćepanović juče “Vijestima”.

Neslaganje između PMF-a i Rektorata traje već duže, a eskaliralo je neslaganjem oko modela studiranja.

UCG se zalagao za model studiranja 3+2, a Vijeće PMF-a za 4+1.

Šćepanović kaže da je taj sukob preuveličan u javnosti, jer je riječ samo o različitim mišljenjima “kako dalje ići u organizaciju nastave i kako organizovati studije”.

“To nije ništa neobično, jer je u akademskoj ustanovi poželjno da različito mislimo. Što se mene tiče, poštovaću Statut, sve zakone i pravila, a sve odluke Univerziteta razmatraćemo zajednički na kolegijumu dekana”.

Dosadašnjoj dekanici Žani Kovijanić-Vukićević istekao je mandat.

Bonus video: