Izložba mladih sa invaliditetom okupljenih u NVO Nova šansa: Kreativnost i emocije

Ali važnije od sticanja novih vještina, bio je osjećaj da su korisni kao članovi društva, ističu Aleksandar Avramović, Radenko Andrić i Željko Banićević, koji su se izvještili u pravljenju korpi od recikliranog papira
59 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2016. 10:16h

U hercegnovskoj galeriji “ Josip Bepo Benković” u četvrtak veče otvorena je izložba slika, fotografija, upotrebnih predmeta od recikliranog materijala , koje su prethodnih mjeseci uradili mladi sa invaliditetom okupljeni u NVO Nova šansa.

“Prvi put je ova galerija otvorila vrata licima sa invaliditetom , našim sugradjanima koje često zaboravljamo. Energija, upornost , borba ža zivot koju osjetite kad posjetite njihovu radionicu , prosto je nevjerovatna. Razumijem se pomalo u zanatstvo I umjetnost, I mogu da ocijenim da su ovo izuzetni radovi. Zato , ne treba oni nama da zahvaljuju nego mi njima , za ovu ljepotu koju su večeras donijeli”, kazao je na otvaranju direktor Galerije Đuro Beli Prijić.

Izložba koja je organizovana uoči međunarodnog dana osoba sa invaliditetom- 3. decembra bila je prilika da članovi NVO Nova šansa pokažu rezultate višemjesečnog rada na projektu koji je podržao Zavod za zapošljavanje. Uz instruktore-profesore likovne umjetnosti mladi su uspješno savladali slikarske i fotografske tehnike, kao i izradu upotrebnih predmeta od recikliranog materijala.

Ali važnije od sticanja novih vještina, bio je osjećaj da su korisni kao članovi društva, ističu Aleksandar Avramović, Radenko Andrić i Željko Banićević, koji su se izvještili u pravljenju korpi od recikliranog papira.

Zbog Radenkovog uspjeha zadovoljna je I njegova majka Milojka Andrić koja apeluje na nadeležne da podrže slične projekte.

“Iako su na neki način diskriminisani , oni ovom izložbom pokazuju koliko su talentovani I koliko mogu kad ih društvo podrži, kaže predsjednica NVO Nova šansa Vesna Odalović. Ističe da je projekat završen, ali da mladi koji su u njemu stekli nove vještine i znanja nastavlaju da dolaze u njihove prostorije i da se druže sa novim prijateljima koje su stekli toikom obuke, što je i bio cilj.

NVO "Nova šansa u Novom" osnovana prije osam godina, bavi se pružanjem svih vidova pomoći licima sa teškoćama u razvoju. Okuplja profesionalce koji se bave različitim aspektima zbrinjavanja osoba sa razvojnim teškoćama (medicinska rehabilitacija, obrazovanje, socijalna pomoć) i sve zainteresovane pojedince i grupe građana koji žele da doprinesu boljoj integraciji osoba sa razvojnim teškoćama.Do sada su realizovali preko 20 projekata među kojima su :Pružimo im šansu (asistent u nastavi, roditelji u domu, Naše ID kartice psihološka podrška mladima u domu), Naša ID kartica, Personalni asistent, Podrška i promocija zapošljavanja OSI kroz primjer dobre prakse.Članovi NVO Nova šansa učesnici su manifestacija koje organizuje grad, među kojima se ističu one humanitarnog karaktera.

Galerija

Bonus video: