Izložba prirodnjačkog muzeja: Među eksponatima i čuveni orao Bruzda

Izložene su razne vrste riba, zmija, ptica, ali su djeca najviše pažnje poklonila šumskim životinjama - medvjedu, vuku i lisici
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2014. 19:13h

Raznolikost živog svijeta Jadranskog mora, Skadarskog jezera, pećina, šuma i planina izložena je u Prirodnjačkom muzeju, a među eksponatima je i čuveni crni orao - Poljak Bruzda.

Prepirano tijelo orla zauzima posebno mjesto u muzeju, dok su ostale vrste smještene u staklenim kavezima, ukusno opremljenim tako da se posjetiocu dočara prirodno okruženje u kojem žive.

U poseboj prostoriji muzeja u Tološima, u Ulici Vlada Ćetkovića, izloženi su i paleološki fosili biljnog i životinjskog svijeta.

Kustos muzeja Čeda Ivanović kazala je da je ovo prva izložba muzeja od 1995. godine, kada je i otvoren, koji do ove godine nije imao svoj prostor.

“Do sada smo organizovali samo privremene izložbe na ekološkim sajmovima ili u gradskoj galeriji, ali smo eksponate čuvali u neadekvatnom prostoru”, kazala je Ivanović.

Reporteri “Vijesti” vidjeli su juče razne vrste riba, zmija, ptica, među kojima i biser Skadarskog jezera - pelikana, a djeci su najinteresantnije bile karakteristične šumske životinje - medvjed, vuk, lisica, srna...

Veliku pažnju najmlađih privukao je i insektarijum, u kojem je bilo izloženo sve od leptira do mrava, kao i izložba mahovina i pečuraka.

Posjetioci su klikom na sliku vrste na velikim ekranima, postavljenim u svakoj prostoriji, mogli da saznaju više informacija o svakoj vrsti ponaosob.

Djeca u edukativnoj sobi mogu da nauče o izloženim biljkama i životinjama, a izloženi su i suveniri za prodaju.

Ivanović je juče kazala da je izložbu od 1. jula posjetilo oko 600 ljudi.

Istakla je da je najviše namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, najavivši i otvaranje edukativne radionice za najmlađe u Prirodnjakom muzeju.

Ivanović je kazala da, zajedno sa nadležnim iz Turitsičke organizacije, pokušavaju da dođu do najoptimalnijeg rješenja, kako bi privukli što više turista da pogledaju izložbu.

Bruzda je postao poznat javnosti širom bivše SFRJ, nakon što su “Vijesti” objavile priču o tome kako je izrešetan sačmom, a potom pronađen u dvorištu direktora NP “Skadarsko jezero” Gorana Škatarića, koji je, posumnjavši u špijunažu, u policiju ponio transmiter sa njegovog tijela, pomoću kojeg su ga pratili poljski ornitolozi.

Prirodnjački muzeji jadranske obale žele da se uvežu

Ivanović je kazala da je izložba dio Adriatik IPA projekta, kroz koji je Prirodnjačkom muzeju opredijeljeno oko 340.000 eura:

“Ministarstvo kulture je obezbijedilo prostor za izložbu, dok smo sredstva obezbijedili preko IPA fondova. Cilj ovog projekta je da se uvežu prirodnjački muzeji jadranske obale, kako bi se međusobno promovisali”. Ona je istakla da će na ulazu u prirodnjačke muzeje u Italiji biti istaknuto šta se sve može vidjeti u Tološima i informacija o najznačajnijim turističkim destinacijama Crne Gore.

Galerija

Bonus video: