Između pruge prema Beogradu i Nikšiću srušiće više od 100 objekata

Za rušenje su označeni objekti koji se nalaze pored dva kraka pruge
444 pregleda 4 komentar(a)
DUP "Zagorič 5", Foto: Printscreen
DUP "Zagorič 5", Foto: Printscreen
Ažurirano: 25.09.2017. 19:13h

Nacrtom Detaljnog urbanističkog plana (DUP) „Zagorič 5” predviđeno je rušenje preko stotinu kuća, pomoćnih objekata u koridoru pored pruge Podgorica - Nikšić i Podgorica Beograd.

Javna rasprava za DUP trajaće do drugog oktobra, a centralna je planirano da se održi 27. septembra u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović” sa početkom od 12 časova.

Kako je navedeno u dokumentu, nacrtom plana definisane su smjernice za urbanističke parcele koje se nalaze u koridoru postojećih dalekovoda od 35 i 110 kilovati, u koridoru željezničkog inrastrukturnog pojasa i u užoj zoni sanitarne zaštite vodozahvata Zagorič. Nacrt DUP-a „Zagorič 5” , obuhvata područje od 69,49 hektara, a za rušenje su označeni objekti na istočnoj i južnoj granici planskog dokumenta.

Obrađivač plana je Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP), a površine pod urbanističkim parcelama obuhvataju 516 356 metara kvadratnih.

Bruto građevinska površina izgrađenog na području tog plana, kako se navodi iznosi 349 694 metra kvadratna.

U okviru površina za stanovanje, planirana je izgradnja objekata za stanovanje do dva sprata i višeporodično stanovanje na devet urbanističkih parcela, dok se u sklopu površina za sport mogu graditi objekti za sportove na otvorenom i zatvorenom prostoru, kao i ugostiteljski objekti, manji objekti za smještaj posjetilaca i sportista, kao i sadržaji poslovnih, komercijalnih i uslužnih djelatnosti. U zoni C, na parceli 229, u blizini groblja u Zagoriču, shodno Nacrtu, planiran je Dom zdravlja, ambulanta, zdravstvena stanica ili drugi zdravstveni objekat.

Bonus video: