Izmjene DUP-a "Masline" nude nove sadržaje: Planirali Dom zdravlja, biciklističke staze...

Izmjenama DUP-a su, između ostalog, planirani i objekti elektroenergetske infrastrukture, kolsko- pješačke i pješačke površine
333 pregleda 1 komentar(a)
Masline, Foto: Luka Zeković
Masline, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2017. 19:27h

Nacrtom izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Masline” planirana je izgradnja Doma zdravlja, u skladu sa Prostorno-urbanističkim planom Podgorice (PUP).

Izmjenama DUP-a, predviđeno je da buduća zdravstvena ustanova ima površinu od dvije hiljade metara kvadratnih, odnosno, prizemlje i jedan sprat.

Osim Doma zdravlja, izmjenama i dopunama Plana su predviđeni i dvospratni stambeni objekti sa poslovnim prostorijama na prizemlju. U dokumentu se navodi da bi prosječna površina stambene jedinice iznosila 120 kvadrata. Izmjenama DUP-a su, između ostalog, planirani i objekti elektroenergetske infrastrukture, kolsko- pješačke i pješačke površine.

Na površinama predviđenim za mješovitu namjenu su planirani objekti za stanovanje, za smještaj turista, ugostiteljstvo, privredni objekti, skladišta, stovarišta i trgovinski objekti koji, kako je navedeno u dokumentu, neće ometati stanovanje.

Na UP 228 planirana je izgradnja Doma zdravlja, a Nacrtom je predviđeno i uređenje Markovog potoka. Potok se pruža u pravcu jugozapad-sjeveroistok, u dužini od 600 do 700 metara, sa visinskom razlikom od pet do šest metara.

U Nacrtu dokumenta se navodi da Markov potok, iako je bez vode, predstavlja veliki kvalitet ovog područja. Visinska razlika potoka od pet, šest metara će se, kako je obrazloženo u dokumentu, savladati platoima i travnatim površinama.

“Na UP 1 i UP 2 mogu se planirati dječja igrališta, prostori za rekreaciju, platoi za odmor, pješačke i biciklističke staze, česme i fontane”, navodi se u planskom dokumentu.

Plan, koji obuhvata područje od 45.09 hektara, se na istočnoj strani graniči sa Kasarnom, sa sjeverne DUP-om “Murtovina”, a sa sjeveroistočne DUP-om “Kakaricka Gora”. Zapadno se nalazi DUP “Ibričevina”, a sjeverozapadno DUP ”Prvoborac”.

Javnu raspravu povodom Nacrta plana sprovešće Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada.

Centralna javna rasprava o dokumentu održaće se sjutra u 12 časova u multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović".

Pisane primjedbe i sugestije na Nacrt Plana zainteresovani građani mogu dostavljati Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada.

Primjedbe se mogu dostavljati na adresu Sekretarijata, Ulica Vuka Karadžica broj 41 Podgorica ili na e-mail adresu: planiranje@pggrad.co.me.

Bonus video: