Iznenadna bura: Službe tragale za nautičarima od Sutomora do Buljarice

Na Crnom rtu, između Maljevika i Čanja, u nevremenu se na Crvenu plažu nasukala velika, 15 metara duga jedrilica na kojoj je bilo petoro lica, međutim,u trenutku dolaska glisera STS, jedrilica je već bila napuštena
52 pregleda 6 komentar(a)
Bar, Foto: Srdan Kosović
Bar, Foto: Srdan Kosović
Ažurirano: 26.06.2016. 19:40h

Iznenadna bura danas popodne napravila je pravi karambol u barskom akvatorijumu, od Sutomora pa sve do Buljarice, zbog čega je Služba traganja i spasavanja Uprave pomorske sigurnosti (STS UPS) provela cijelo popodne spašavajući nautičare. Nenajavljen snažan sjeverni vjetar zatekao je nautičare u različitim plovilima, ali, sem veće materijalne štete, srećom, sve je prošlo bez ikakvih posljedica po same nautičare i turiste.

"Oko 18 sati izvukli smo iz mora šestoro lica koji se nalazili u gliseru koji je potonuo neke dvije milje od Maljevika prema otvorenom moru. Oni su proveli u moru puna dva sata, dobro su promrzli, no, na sreću, sve smo ih dopremili u Bar", izjavio je za “Vijesti“ nešto prije 19 sati kapetan Vladan Radonjić, pomoćnik ministra pomorstva koji kao v.d. direktora UPS danas lično vodi spasilačku akciju na gliseru STS.

On je dodao da se na Crnom rtu, između Maljevika i Čanja, u nevremenu na Crvenu plažu nasukala velika, 15 metara duga jedrilica na kojoj je bilo petoro lica,međutim,u trenutku dolaska glisera STS, jedrilica je već bila napuštena.

"Dobili smo infirmnaciju da je neko već preuzeo ova lica sa jedrilice i dopremio ih u Bar. U 18:40 krenuli smo ka Buljarici, gdje se na Maloj plaži nasukala mala pedolina sa trojicom mladića", dodao je Radonjić.

Početak akcije bio je oko 15 sati, kada je STS po pozivu u pomoć izašla da prihvati u tegalj oštećeni gliser bez pogona, u kojem su bili mušlarac i žena. Oni su dovučeni do Gata V Luke Bar gdje je ženi data infuzija, a potom je prebačena u Dom zdravlja, srećom bez opasnosti po vitalne funkcije.

"Sva lica koja smo spašavali su naši državljani, a na našem plovilu smo imali pomoć ukrcanih pripadnika plovne jedinice Granične policije MUP-a. Bura nije bila najavljena u vremenskom izvještaju, zbog čega su nautičari i bili nepripremljeni", zaključio je Radonjić u telefonskom kontaktu sa “Vijestima“.

Radonjić je saopštio da je večeras u 21 sat uspješno okončana još jedna akcija.

"Trojicu mladića, stranih državljhana, koji su bili na pedalini i Bučljaricama, spasio je jedan od čamaca koji su prolazili. Imali smo poziv i od ronioca koji su bili iza Volujice, međutim oni su bili blizu obali i uspjeli su da se izvuku na kopno bez ikakvih problema", rekao je on.

Iz barske policije je saopšteno da su danas u dvije akcije iz mora izvukli i spasili devet lica, te podsjetili da je u prethodnih deset dana u četiri akcije spaseno ukupno 12 lica.

"SGP Bar je danas oko 16.30 časova primila obavještenje od Lučke kapetanije da je potrebna pomoć licima u vodi, naspram plaže Maljevik, koja se nalazi između Čanja i Sutomora. Policijski službenici SGP Bar su odmah po obavještenju isplovili sa plovilom i službenicima Uprave pomorske sigurnosti i na oko dvije nautičke milje od obale pronašli i iz mora izvukli sedam lica. Ova lica su se prethodno nalazila na čamcu koji je usljed nevremena potonuo. Lica su trasnportovana do prostorija Službe hitne medicinske pomoći u Baru gdje im je ukazana medicinska pomoć. Prema informacijama kojima raspolažemo, lica nisu životno ugrožena.

Deset minuta nakon izvlačenja ovih lica, SGP Bar je stigao novi poziv od Lučke kapetanije da je čamcu koji se nalazi u moru, naspram sutomorske plaže, potrebna pomoć. Službenici SGP Bar su se takođe sa plovilom i službenicima Uprave pomorske sigurnosti uputili ka tom mjestu i na oko dvije i po nautičke milje pronašli i izvukli čamac koji su talasi odvlačili ka pučini a na kojem su se nalazila dva lica. Ova dva lica takođe nisu povrijeđena. Od ovih devet lica osam su iz Crne Gore dok je jedno iz Srbije", saopšteno je iz Uprave policije.

Prema navodima pomoraca, bura je odjednom postigla brzinu od 30 čvorova, podigavšI talase od dva do tri metra.

Bonus video: