Izviđači prave taktiku čišćenja otpada u Sutomoru

"Radionica, kao program u cjelosti, imala je za cilj da nauči učesnike timskom radu, organizaciji, budžetiranju, javnom govorenju,kreativnosti i odgovornosti", zaključili su iz odreda „34. Novembar“
719 pregleda 0 komentar(a)
Izviđači na radionici u Bijeloj, Foto: Privatna arhiva
Izviđači na radionici u Bijeloj, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.05.2019. 09:37h

Petočlani tim Saveza izviđača Crne Gore (SICG) uspio je da obezbijedi 2.000 eura za svoj projekat “Osvijesti.me”, kojim predlaže rješenje nelegalnog odlaganja otpada u Sutomoru. Na otvaranju Izviđačke lige početkom aprila u Sutomoru, izviđači su mapirali više od deset divljih deponija smeća koje na različite načine ugrožavaju okolinu u Sutomoru, a potom su u saradnji sa drugim ekološkim aktivistima i sami krenuli u njihovo čišćenje.

Članovi tima SICG Jasmin Škrijelj, Mihailo Hajduković i Maida Kurgaš iz barskog odreda “24. Novembar”, Nikola Spaić iz Nikšića i Balša Božović iz Podgorice, pripremili su projekat kojim žele da podignu svijest građana o štetnim uticajima nelegalnog odlaganjasmeća i divljih deponija.

"Druga faza je prelazak na konkretnu akciju čišćenja i kasnije, očuvanja očišćenog. Trenutni cilj jeste uklanjanje otpada sa lokacija u Sutomoru a kasnije je u planu da se ovaj princip rada sprovodi i u ostalim dijelovima opštine Bar, kao i u cijeloj Crnoj Gori", saopšteno je “Vijestima” iz Izviđačkog odreda “24. novembar“.

Izviđači su osvojili ova sredstva zajedno sa još četiri ekipe na upravo okončanoj trodnevnoj XII „Upshift” radionici u Bijeloj, koju jeorganizovala Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator”. U sklopu ovog zajedničkog projekta UNICEF, Vlade i „Digitalizuj.Me“ koji finansira ING fond, od 168 prijavljenih ekipa srednjoškolaca iz različitih crnogorskih gradova, samo devet je odabrano daučestvuje na radionici u Bijeloj gdje su pod vođstvom mentora tražili rješenja za probleme koje su prepoznali u svojoj lokalnojzajednici.

"Radionica, kao program u cjelosti, imala je za cilj da nauči učesnike timskom radu, organizaciji, budžetiranju, javnom govorenju,kreativnosti i odgovornosti", zaključili su iz odreda „34. Novembar“.

Bonus video: