Izviđali do zastarjelosti: Odbačena krivična prijava protiv Filipa Vukovića

Prijava je podnesena u maju 2012. godine, a Specijalno tužilaštvo je vratilo 25. januara
81 pregleda 6 komentar(a)
Filip Vuković, Foto: Savo Prelević
Filip Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2018. 20:30h

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima odbacilo je zbog zastarjelosti krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačenika Pljevalja Filipa Vukovića (DPS) i nekadašnjeg Sekretara za finansije Mustafe Klepa (DPS), zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada.

Prijavu je u maju 2012. podnijela Unutrašnja revizija Opštine Pljevlja, kada je na čelu Opštine bio Miloje Pupović (SNP).

Rješenje o odbacivanju prijave donijela je tužiteljka Sanja Golubović.

Ona navodi da Opština ima pravo da preduzme gonjenje Vukovića i Klepa u roku od 30 dana od prijema reješenja o odbacivanju prijave.

Piše i da Opština ima pravo da prije podnošenja tužbe Višem državnom tužilaštvu u Bijelom polju podnese pritužbu, kojom će zahtijevati preispitivanje riješena o odbacivanju krivične prijave.

Malo je vjerovatno da će se to desiti, s obzirom na to da je na čelu lokalne vlasti DPS sa koalicionim partenerima.

U obrazloženju rješenja Golubovićeva navodi da je krivična prijava protiv Vukovića i Klepa 25. januara ove godine vraćena iz Specijalnog tužilaštva, (gdje je više godina bila na izviđaju), radi ocjene da li se u radnjama prijavljenih stiču zakonska obilježja krivičnog djela - nesavjestan rad u službi.

Dan nakon toga, tužiteljka je donijela rješenje o odbacivanju krivične prijave zbog zastarjelosti .

“Sve službene radnje, za koje se osumnjičeni terete preduzimane su od 2007. do 2011. godine, dakle prije više od pet godina i imajući u vidu da je za krivično djelo nesavjestan rad u službi... propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina..., zastarjelost krivičnog gonjenja nastupa kada protekne pet godina..., to cijenim da u konkretnom slučaju nastupa zastarjelost krivičnog godnjenja“, navodi tužiteljka u rješenju.

Golubovićeva nije navela koje je izviđajne radnje tužilaštvo preduzimalo za proteklih skoro šest godina radeći na tom predmetu, ni šta su konkretno preduzeli kako slučaj ne bi zastario.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva “Vijestima” su u aprilu prošle godine samo odgovorili da se predmet nalazi u fazi izviđaja.

Vuković i Klepo su se sumnjičili da su postupali protivzakonito prilikom raspolaganja budžetom, čime su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja.

U obrazloženju prijave koju je potpisao šef službe za Unutrašnju reviziju Boško Bjeković, navodi se da je prilikom kontrole budžetskog poslovanja revizorska kuća “Reviko” utvrdila više slučajeva kršenja Zakona o budžetu i Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Riječ je o poslovanja za period od 1. januara 2011. do 28. septembra iste godine.

“Za podignute kredite kod Hipo-Alpe-Adria banke u iznosu od 2,2 miliona eura, ne postoji odluka Skupštine, čime je prekršen Zakon o finansiranju lokalne samouprave“, piše, između ostalog, u obrazloženju krivične prijave.

U prijavi je navedeno da je rekonstrukcija Doma kulture rađena bez građevinske dozvole i da su nenamjenski trošena sredstva iz donacija za adaptaciju Doma kulture u iznosu od 130.885 eura, te da za eksproprijaciju zemlje u Otilovićima, u iznosu od 851.652 eura, ne postoji odluka Skupštine.

Klepo je, kako je konstatovano u prijavi, izdao potvrdu o obezbijeđenim sredstvima za te namjene u iznosu od skoro 550.000 eura, iako ona u budžetu za 2009. nijesu bila predviđena.

Opština je bez odluke lokalnog parlamenta preuzela obavezu oduzimanja nepokretnosti umjesto kompanije koja je navodno prije par godina trebalo da gradi cementaru u Otilovićima.

Bjeković: Građani gube povjerenje u tužilaštvo zbog ovakvih slučajeva

Bjeković je juče “Vijestima” kazao da smatra da je tužilaštvo namjerno pustilo da predmet zastari.

“Ogorčen sam postpupkom tužilaštva. Ovakvim postupanjem tužilaštvo ljude koji rade u određenim službama i građane dovodi u situaciju da gube potpuno povjerenje u njihov rad. Po zakonu, tužilaštvo je bilo u obavezi da u roku od šest mjeseci preduzme mjere da utvrdi ako postoji odgovornost ili protiv mene preduzme mjere ako nisam dao tačne informacije. Dostavio sam nalaz revizorske kuće, a oni ništa po tome nisu preduzeli”.

Bonus video: