Izvještaj o životnoj sredini: Napredak vidljiv, ali ima još mnogo posla

Posebno je naglašeno da država mora da napravi odlučne napore da zaštiti ulcinjsku Solanu: “Vlada je preduzela početne korake... Potrebni su odlučni napori da se to područje zaštiti, očuva ekosistem, primjenjujući održivo upravljanje i obezbijedi pravna zaštita”
57 pregleda 1 komentar(a)
Solana ptice, Foto: Czip.me
Solana ptice, Foto: Czip.me
Ažurirano: 11.11.2015. 20:39h

Crna Gora se nalazi u ranoj fazi, kada je riječ o spremnosti za oblasti životne sredine i klimatskih promjena, navodi se u Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku za 2015. godinu.

Iako se konstatuje da je Crna Gora napravila određeni napredak u usklađivanju i primjeni zakonodavstva, u Izvještaju piše da je neophodno intenzivirati strateško planiranje u vezi sa klimatskim promjenama i ojačati administrativne kapacitete, kako bi se intenzivirao rad na akcionim planovima i strategijama.

Posebno je naglašeno da država mora da napravi odlučne napore da zaštiti ulcinjsku Solanu:

“Vlada je preduzela početne korake... Potrebni su odlučni napori da se to područje zaštiti, očuva ekosistem, primjenjujući održivo upravljanje i obezbijedi pravna zaštita”, navodi se u Izvještaju.

Prvi put jasno su naznačena i upozorenja prilikom planiranja gradnji hidroelektrana:

“Ulaganja u hidroenergetiku treba planirati uz poštovanje obavezne procjene uticaja na životnu sredinu, zakona iz oblasti voda i propisa iz oblasti zaštite prirode, posebno u nacionalno zaštićenim područjima i područjima visoke prirodne vrijednosti koje su potencijalni NATURA2000 prostori”.

Preporučeno je da Crna Gora treba da uradi više i na nacionalnom i na lokalnom nivou da se sprovedu procjene uticaja na životnu sredinu i strateške procjene uticaja: “Što se tiče pristupa informacijama o životnoj sredini, postoje tri Arhus centra i nastavljaju da dobro funkcionišu. Crna Gora je preduzela određene korake da poboljša saradnju sa organizacijama civilnog društva, ali je potrebno uložiti dodatne napore da se postigne zadovoljavajući nivo saradnje”.

Kada je riječ o kvalitetu vazduha, konstatuje se da je u julu izmijenjen Zakon, kako bi se bolje uskladilo sa zakonodavstvom EU, kao i da je nacionalna mreža monitoringa proširena u martu otvaranjem pet mjernih stanica za praćenje koncentracije polena.

“U julu, Vlada je usvojila Nacionalnu strategiju za upravljanje otpadom do 2030. godine i Plan upravljanja do 2020. Treba usvojiti i Zakon o upravljanju otpadom. U februaru 2015. godine Vlada je usvojila program gazdovanja šumama. U aprilu, Crna Gora je proglasila prvi regionalni park 'Piva' u opštini Plužine. To će povećati procenat teritorije Crne Gore koji je pod zaštitom”.

CZIP pozdravlja stav da je Solana jedan od prioriteta

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica pozdravili su stav EK o Solani, ocijenivši da je to dokaz odnosa države prema nevladinim organizacijama.

“EK je kao jedan od prioritetnijih konkretnih ciljeva prepoznala rješavanje problema Solane kroz njenu formalnu zaštitu, ali i adekvatno upravljanje, te posvećenost praćenju jednom od najznačajnijih hranilišta i odmarališta za sve selice Evrope. Kako je pokazao i slučaj Solane, institucije su, nažalost, reagovale tek pošto je zatražena pomoć međunarodne zajednice koja je ovo područje postavila za prioritet i uslov daljeg toka pregovora Crne Gore. Na taj način se pokazala institucionalna nezinteresovanost za rješavanje gorućih biodiverzitetskih pitanja regionalnog karaktera, a marginalizovanjem CZIP u sferi konsultacija u upravljanju Solanom, pokazao stepen saradnje koji je još na deklarativnom nivou“, saopšteno je iz CZIP .

Bonus video: