Izvršni odbor: Mugoša narušava ugled Ljekarske komore

“Ograđujemo se od izjave doktora Aleksandra Mugoše da je sprovedena anketa o korupciji u zdravstvu iz ugla ljekara uzrokovala štetu našoj profesiji. Mugoša iznosi svoje privatno mišljenje i na taj način urušava ugled Ljekarske komore, ne poštujući i ignorišući njene organe", kazao je “Vijestima” član IO, doktor Vojislav Miketić
402 pregleda 14 komentar(a)
Aleksandar Mugoša, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Mugoša, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.10.2018. 10:37h

Izvršni odbor Ljekarske komore (LJK) ogradio se od izjava predsjednika Aleksandra Mugoše u vezi sa istraživanjem o korupciji u zdravstvenom sistemu, koje je predstavljena prošle sedmice i tvrde da on svojim nastupima “urušava ugled komore ne poštujući i ignorišući njene organe”.

Iz Izvršnog odbora još kažu i da Mugoša nije dobio njihovu saglasnost za reagovanje, pa je to učinio “svojevoljno, mimo ingerencija”.

Mugoša je sinoć izjavio da je način na koji je Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) prezentovao rezultate ankete sprovedene u okviru projekta „Struka ispred politike", nanio ogromnu štetu ugledu ljekarske profesije i članovima Ljekarske komore. Tvrdi i da nije učestvovao ni u jednoj fazi projekta.

On nije htio da odgovori “Vijestima” da li je ovaj stav zauzela Ljekarska komora, odnosno njen Izvršni odbor ili je to njegov lični stav.

“Ne bih sad o tome”, kratko je odgovorio Mugoša.

“Ograđujemo se od izjave doktora Aleksandra Mugoše da je sprovedena anketa o korupciji u zdravstvu iz ugla ljekara uzrokovala štetu našoj profesiji. Mugoša iznosi svoje privatno mišljenje i na taj način urušava ugled Ljekarske komore, ne poštujući i ignorišući njene organe. Naime, Mugoša nije dobio saglasnost od strane Izvršnog odbora za reagovanje koje je poslato svim medijima. Naprotiv, svi prisutni članovi Izvršnog odbora usprotivili su se ovakvom iskazanom stavu Mugoše, ističući da su svi učestvovali u sprovođenoj anketi. Uprkos stavu Izvršnog odbora, Mugoša, svojevoljno, mimo svojih ingerencija definisanih Statutom komore, iznosi stav koji ne odražava stav ljekara niti organa Komore već samo njegov lični”, kazao je “Vijestima” član IO, doktor Vojislav Miketić.

Potpredsjednica Skupštine LJK Žanka Cerović saoopštila je da je Mugoša “od nas je dobio mandat da preduzme sve da mišljenje ljekara iskazano u anketi promijeni time što će svojim aktivnostima doprinijeti uspostavljanju povjerenja između institucija i ljekara”.

“Isti doktor Mugoša prije samo godinu dana u emisiji “Iz pravog ugla” govorio je na način kako to danas govore rezultati ankete. Nije nam jasan razlog njegovog otklona od iskazanog mišljenja 312 kolega ali ni njegovog lično od prije samo godinu dana. Cilj ove ankete nije da se osuđuju pojedinici niti institucije, već da se ukaže na probleme i da se najzad uspostavi dijalog koji će se voditi njihovom rješavanju”, kazala “Vijestima” Cerović.

Očigledno je, kaže ona, doktor Mugoša “napravio otklon od ovih ciljeva”.

“Ovime je direktno je nanio štetu ugledu organizacije za koju smo se borili i organizaciji koja ga je na to mjesto iznjedrila. Zbog svega navedenog, sa žaljenjem konstatujem da je dr Mugoša reagovao ishitreno i tendeciozno, kao i da se javnosti predstavio u jednom novom, i za nas iznenađujućem i razočaravajućem izdanju”, zaključila je ona.

Istraživanje, tokom kojeg je anketirano 312 ljekara, pokazalo je da dvije trećine ljekara (63,7 odsto) ne bi prijavilo korupciju od strane kolege, dok više od polovine (51,2 odsto) ne bi prijavilo korupciju počinjenu od strane menadžmenta ustanove.

Međutim, 90 odsto ljekara nije prijavilo korupciju kojoj su svjedočili, pri čemu navode različite razloge, a ključan je nepovjerenje u državne institucije.

Značajna većina tvrdi da i nije svjedočila koruptivnom ponašanju kolega (88,6 odsto) i menadžmenta (82,9 odsto).

Predsjednica SDMCG Milena Popović Samardžić saopštila je da nijesu tačni ni navodi Mugoše da nije učestvovao ni u jednoj fazi realizacije zajedničkog projekta.

“U realizaciji svake aktivnosti učestvovali su predstavnici Ljekarske komore. Mugoša je i sam izrazio želju da učestvuje u predstavljanju rezultata anketiranja, ali zbog zakazanog operativnog programa učešće je otkazao dan prije konferencije za medije i delegirao predsjednika Skupštine Ljekarske komore. Rezultati prezentovani javnosti su vjerodostojni”, kazala je ona.

Bonus video: