„Jadroplov” u poslu sa remorkerom „Rijavec”

Za novu pomorsku kompaniju iz Bara kupljen hrvatski brod, koji će otvoriti radna mjesta za pomorce
939 pregleda 2 komentar(a)
Najsnažniji tegljač pod crnogorskom zastavom: Rijavec, Foto: Www.shipspotting.com
Najsnažniji tegljač pod crnogorskom zastavom: Rijavec, Foto: Www.shipspotting.com

U Luku Bar minulog vikenda uplovio je remorker „Rijavec“ koga je od hrvatske kompanije “Jadranski pomorski servis“ kupio barski „Jadroagent“. Riječ je o brodu deplsamana 379 tona, dužine 34 i širine 9,3 metra sa gazom od 6 metara. Njegov vlasnik biće novoosnovana pomorska kompanija „Jadroplov“ Bar.

„Rijavec“ je u Omišlju na ostrvu Krk radio do prije mjesec dana, a poznavaoci prilika iz Hrvatke kažu, da je, iako je za njim 40 godina službe jer je ovaj remorker izgrađen 1979. u Kraljevici, u pitanju dobro održavan i snažan brod.

Direktor „Jadroagenta“ Vojo Banović potvrdio je „Vijestima“ da su kupili taj brod, ali nije želio da saopšti iznos investicije. Brodu još nije određeno novo ime, a biće registrovan pod crnogorskom zastavom i u toku je procedura njegovog carinjenja i upisa u Registar brodova Uprave pomorske sigurnosti.

Sada već bivši „Rijavec“ najveći je i najsnažniji civilni tegljač pod crnogorskom zastavom, za oko trećinu snažniji od remorkera „Sozina“ i „Topolica“ kompanije „Ocean Montenegro“ iz Bara, a koji su do sada uvodili trgovačke brodove u barsku luku. Sa njime i novim pilotskim čamcem koji će uskoro nabaviti, te dvadesetak novih radnih mjesta za pomorce koji će se otvoriti na ta dva plovila, „Jadroplov“ će konkurisati za dobijanje dodatne koncesije za poslove lučke pilotaže i tegljenja brodova u Baru, a na koje je „Ocean Montenegro“ do sada imao monopol.

Bonus video: