Jahta se raspada dok država traži vlasnika

Jahtu bi trebalo ukloniti o trošku vlasnika, ali se ni nakon četiri mjeseca ne zna ko je on...
158 pregleda 9 komentar(a)
Independia Bonići, Foto: Siniša Luković
Independia Bonići, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.11.2016. 20:01h

Ni skoro četiri mjeseca nakon što je potonuo na mrtvom vezu u uvali Bonići, u Tivtu, država nije utvrdila ko je pravi vlasnik motorne jahte “Independia“, ni bilo šta preduzela da ukloni olupinu.

Iz Direktorata za pomorstvo Ministarstva saobraćaja saopštili su da razmatraju mogućnost da se drvena jahta “izvuče i iskida” na licu mjesta.

“Jahta će biti uklonjena o trošku vlasnika, a ukoliko vlasnik bude nedostupan, država će izvršiti uklanjanje uz troškove vlasnika, kada bude pronađen”.

Iz resora Ivana Brajovića (SD) nisu odgovorili kada će država ukloniti olupinu koja se polako raspada i predstavlja opasnost za druge brodove.

Drveni djelovi se odvajaju pod udarima valova i prestavljaju opasnost za oštećenje brojnih manjih drvenih i plastičnih barki i brodića u velikom mandraću u Bonićima, odnosno jahti koje su vezane u obližnoj marini, stotinjak metara jugoistočno od polupotopljene olupine “Independie”.

Rashodovana motorna jahta koja je godinama bila na mrtvom vezu u Bonićima potonula je u noći 21. jula, iz zvanično još neutvrđenih razloga.

Ekipe Mornarice VCG i Uprave pomorske sigurnosti odmah su olupinu okružile plutajućom branom, kako se iz nje eventualno ne bi prosipali ostaci nafte i ulja, a koji su se povremeno pojavljivali narednih desetak dana.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva “Vijestima” su ponovili genezu događaja od dolaska “Independie” u Crnu Goru prije desetak godina kada je ona bila luksuzna jahta pod njemačkom zastavom, ali nisu saopštili ko je trenutno njen zvanični vlasnik koji bi trebalo da plati uklanjanje olupine.

“Motorna jahta 'Indenpendia' je bila u vlasništvu njemačke građanke kada je došla u Crnu Goru i bila je vezana u MTRZ 'Sava Kovačević' u Tivtu, pod njemačkom zastavom. Kasnije je bila unajmljena od firme 'Bastion commerc' sa sjedištem u Kotoru. Premještena je u Tivatskom zalivu na poziciji Bonići i pošto je bila na nesigurnom vezu, tragalo se za njenim vlasnikom. Kao zadnji vlasnik predstavio se građanin Tivta Dubreta Kolja koji je dokazivao vlasništvo sa vrlo 'nesigurnim dokazima - neovjereni ugovorom'”.

“Independia” je bila predivno sređena i napravio je njemački nautičar Jens Vermter, rekonstruišući rashodovani minolovac njemačke Ratne mornarice.

“Independiu” dugu 49,5 metara, široku 7,2 i sa gazom od 1,8 metara, brzinom od 20 čvorova pokretala su dva dizel motora, ukupne snage 2.400 konja.

Bonus video: