Janković (DPS) sada žali što nije glasao za gradnju vrtića u dvorištu barske Gimnazije

"Jedan od razloga je što ih je na godišnjici obilježavanja dana kada su čempresi posječeni, na toj lokaciji bilo svega troje od onih koji su ih ‘branili’, a bili su kao emotivno vezani za njih", rekao je Janković
14852 pregleda 41 komentar(a)
Božidar Janković, Foto: Dps.me
Božidar Janković, Foto: Dps.me

Odbornik DPS u Skupštini opštine Bar Božidar Janković kazao je da mu je sada žao što je prilikom odlučivanja o tome da li će se vrtić graditi na predviđenoj lokaciji bio “uzdržan”.

Kako prenosi portal Barinfo, Janković je kazao da je znao epilog "sa sigurnošću bi glasao za izgradnju vrtića".

"Jedan od razloga je što ih je na godišnjici obilježavanja dana kada su čempresi posječeni, na toj lokaciji bilo svega troje od onih koji su ih ‘branili’, a bili su kao emotivno vezani za njih", rekao je Janković.

Godišnjici sječe čempresa u u dvorištu Gimnazije prisustvovalo je oko stotinak ljudi.

Stabla čempresa stara više decenija posječena su u januaru prošle godine iako su mjesecima Barani stražarili i pokušali da spriječe sječu.

Nakon sječe, uslijedili su protesti i blokade, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je prvo ćutao, a zatim optuživao opoziciju i medije da manipulišu tim pitanjem u trenutku kada je i do 2.000 Barana protestovalo na ulicama grada.

Nakon toga, premijer Duško Marković je objavio da se vrtić neće graditi na toj lokaciji, da će se park obnoviti a u međuvremenu je izabrana i nova lokacija za gradnju vrtića.

Niko nije preuzeo odgovornost za posječene čemprese i načinjenu štetu.

Stabla su poklonjena privatnoj kompaniji, a procjene troškova novog uređenja parka govore da se radi o sumi od više stotina hiljada eura.

Ministar sporta i mladih, Nikola Janović i direktor Uprave javnih radova, Rešad Nuhodžić bili su prvi funkcioneri koji su u oktobru 2019. posadili čemprese na prostoru gdje ih je lokalna vlast u Baru posjekla u januaru 2019.

Odbornik URA Miloš Šušter na današnjoj sjednici SO Bar je podsjetio da u proteklom periodu ništa nije urađeno po pitanju izgradnje novog vrtića u Baru.

"U Skupštini niko ne govori na tu temu, niti ima priče o lokaciji, ne znamo da li se projekat radi, niti ga ko spominje… Danas smo svjedoci pregrađivanja prostorija u vrtiću koji je građen prije 40 godina, a djeca nemaju adekvatne uslove za boravak”, kazao je Šušter i predložio da se pitanje dokle se stiglo sa izgradnjom vrtića u Baru, uputi nadležnom ministarstvu.

Predsjednik SO Bar Mićo Orlandić podsjetio je da je novac opredijeljen za izgradnju vrtića sačuvan u kapitalnom budžetu, ali, kako je istakao, pitanja treba uputiti i podnosiocima inicijative da se vrtić ne gradi na lokaciji koja obuhvata 43.000 kvadrata.

"Isto tako, oni treba da daju informaciju roditeljima naše djece koji svake godine moraju izdvojiti ukupno oko 250.000 eura za smještaj mališana u privatne vrtiće", rekao je Orlandić.

Branka Nikezić (DPS) vezano za problematiku izgradnje vrtića u Baru je rekla da “dio krivice snosi i sama, jer je i u vrijeme donošenja te odluke bila odbornica".

"Vrlo lako smo dizali ruku za planska dokumenta koja smo donosili u ovom parlamentu. Tako smo možda napravili grešku i kada smo odlučivali o izgradnji vrtića. Iako tadašnji bunt određenog broja građana nazivaju ‘čempres revolucijom’, ja ga tako ne doživljavam…", kazala je Nikezić.

Bonus video: