Janković ne zna da ima etno selo, a javlja se na kontakt telefon

“Mala rijeka” upisana je kao smještajni objekat na Google Earth servisu na jednoj od parcela koja se, prema podacima Uprave za nekretnine, vodi na v.d. komandira podgoričke Službe zaštite i spašavanja Gorana Jankovića
34733 pregleda 31 komentar(a)
Jedan od objekata u etno selu, Foto: Etno selo
Jedan od objekata u etno selu, Foto: Etno selo

Vršilac dužnosti komandira podgoričke Službe zaštite i spašavanja Goran Janković u selu Brskut posjeduje dio etno sela “Mala rijeka”, u sklopu kojeg je više manjih montažnih objekata i jedan veći, ali o toj imovini ne postoje podaci u zvaničnim državnim evidencijama.

Janković u izjavi za “Vijesti” tvrdi da o tome ne zna ništa, ali ga demantuje, između ostalog, broj telefona koji se na veb sajtu etno sela navodi kao kontakt. Isti broj, prema podacima Crnogorskog telekoma, vodi se na Jankovića, a i redakcija je sa njim komunicirala putem istog telefonskog broja.

Etno selo “Mala rijeka” upisano je kao smještajni objekat na Google Earth servisu - na jednoj od parcela koja se, prema podacima Uprave za nekretnine, vodi na Jankovića.

Ponuda je promovisana i na internet stranici, gdje uz objavljene fotografije lokacije, restorana i objekata za smještaj, posjetilac može da zatraži informacije u vezi sa cijenama usluga. Prema objavi sa sajta, etno selo je 2018. bilo domaćin skupa ljubitelja ATV četvorotočkaša, čiji je Janković jedan od članova. Na jednoj od fotografija objavljenih na Fejsbuku u septembru 2018. godine, ATV klub najavio je skori početak rada etno sela “Mala rijeka”.

Početkom prošle godine, u medijskim objavama iz ATV kluba govorili su o vožnjama koje su organizovali i ponovo najavili susret “u novom etno selu ‘Mala rijeka’”.

Ponuda etno sela promoviše se i putem istoimene Fejsbuk stranice, na kojoj je objavljeno više foto i video snimaka lokacije. Na jednom od njih, prikazana su četiri veća objekta i manji bungalovi za smještaj - veći se nalaze na parcelama koje se zvaničnim evidencijama - na sajtu Uprave za nekretnine, vode na Jankovića. U promo videu sa Fejsbuka, u jednom od tih objekata nalazi se restoran sagrađen od kamena. Da su gosti već usluživani u objektu, svjedoči i fotografija iz unutrašnjosti restorana koja je priložena kao jedna od ilustracija uz opis na Google Earthu.

Janković je u izjavi za “Vijesti” negirao bilo kakvu povezanost sa etno selom. Rekao je da u Brskutu posjeduje tri parcele od 69, 1.051 i 159 kvadrata. Tvrdi i da je na jednoj od parcela izgrađen montažni objekat površine 50 kvadrata i da je riječ o vikendici.

Goran Janković
Goran Janković(Foto: Privatna arhiva)

“Vikendica koja je uredno prijavljena Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK)… Na istoj katastarskoj parceli nalazi se i objekat vidikovac - otvorena terasa površine 55 kvadrata, kao i ostava za drva, sušnica površine 9 kvadrata”, kazao je on “Vijestima”.

Vikendica koja je navedena u njegovom imovinskom kartonu, nije navedena i u registru Uprave za nekretnine.

Na profilima više njegovih najbližih srodnika, reklamira se etno selo “Mala rijeka”, slikom i video formatom.

Na pitanje da li je za gradnju objekata tražio, odnosno dobio dozvole, da li je pokrenuo postupak legalizacije kod Glavnog grada, Janković je rekao da mu je rečeno da za tim nema potrebe.

“Pošto je u pitanju zemljište van zone bilo kojeg važećeg detaljnog urbanističkog plana i plana, informisan sam da mi za gradnju nije bila potrebna građevinska dozvola. Posebno ne za objekte koji su montažnog, privremenog i otvorenog karaktera. Radi se o selu koje je udaljeno oko 40 kilometara od grada Podgorica”, rekao je on.

Tvrdi i da su svi objekti koji su u njegovom vlasništvu “uredno prijavljivani ASK u skladu sa dinamikom građenja” i najavio da će i svaka buduća izmjena “biti takođe prijavljena u skladu sa zakonom”.

“Sve što je sagrađeno na zemljištu u mom vlasništvu, urađeno je od kreditnih zaduženja i ličnog dohotka, o čemu postoji uredna kreditna i druga dokumentacija. Podsjećam i da je obaveza javnih funkcionera za prijavu imovine za prethodnu godinu oročena do 31. 3. 2020, pa će u skladu sa tom obavezom moje imovno stanje biti poznato kako vama tako i široj javnosti”, poručio je Janković.

Na Jankovića se vodi označena i parcele na kojima su objekti sa zelenim i crvenim krovom
Na Jankovića se vodi označena i parcele na kojima su objekti sa zelenim i crvenim krovom(Foto: Uprava za nekretnine)

Rekao je i da mu nije poznato da li postoji firma, ali zna za profil na društvenim mrežama putem kojeg se promoviše ponuda etno sela “Mala rijeka”.

“U vezi pitanja vezanih za poslovanje i registraciju navodne firme etno selo ‘Mala rijeka’, obavještavam vas da mi nije poznato da li postoji registrovana firma pod ovim nazivom, ali mi je poznato da postoji profil na društvenim mrežama sa ovim nazivom koji ima za cilj promovisanje ovog kraja Crne Gore kao i prirodne ljepote, sa posebnim akcentom na selo Brskut”, rekao je on.

Tvrdi i da se objekti koji su u njegovom vlasništvu ne koriste u komercijalne svrhe.

“Odgovorno tvrdim da objekti koji su u mom vlasništvu nisu korišćeni za bilo kakav vid rentiranja u turističke i druge svrhe, već su samo korišćeni u privatne svrhe”, kazao je on.

Iako, sudeći prema objavama koje su javno dostupne, etno selo “Mala rijeka” već prima goste, ono nije upisano i u centralni turistički registar.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), u čijoj je nadležnosti evidencija takvih objekata, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa tom registracijom. Nisu odgovorili ni da li je prijavljena bilo kakva gradnja na spornoj lokaciji. Janković je prije postavljanja za komandira Službe zaštite bio načelnik Komunalne policije Glavnog grada.

Prema imovinskom kartonu iz marta prošle godine, on od 2014. u mjesečnim ratama od 505 eura vraća hipotekarni kredit od 52.000 eura. Kredit od 6.000 eura odobren mu je 2018. godine, za koji plaća mjesečnu ratu od 117 eura. Kao načelnik Komunalne, gdje je radio od 2012. godine, primao je platu od 1.074. eura.

ASK nije provjeravao navode iz imovinskog kartona

Iz ASK dosad nisu provjeravali imovinu Jankovića. Objasnili su da se, prema Zakonu o sprečavanju korupcije, u toku godine vrši provjera izvještaja o prihodima i imovini za određeni broj javnih funkcionera. Dodali su i da se za provjeru “planira odabir svih iz određenih kategorija... ili nasumičan uzorak unutar ostalih kategorija javnih funkcionera”.

“Izvještaj imenovanog javnog funkcionera je... ostao van uzorka za provjeru”, kazali su “Vijestima”.

Najavili su i da će provjeriti navode redakcije o imovini Jankovića.

Kako su straćare šefa države postale kuće njegovog brata

“Vijesti” su u martu prošle godine pisale o imovini Mila Đukanovića u nikšićkom naselju Kočani, za koju je predsjednik Crne Gore u redovnom godišnjem izvještaju ASK naveo da posjeduje ruševine “raznih objekata”, površina 30 i 40 metara kvadratnih. “Vijesti” su tada objavile i da su ruševine u međuvremenu postale uređena prizemna kuća koju čine dva objekta sagrađena jedan uz drugi.

Četiri mjeseca kasnije, katastarska evidencija je izmijenjena, a objekti sagrađeni na zemljištu šefa države upisani na njegovog brata, biznismena Aca Đukanovića. Objekti od 63 i 290 kvadrata, kako stoji, nemaju građevinsku ni upotrebnu dozvolu, a konstatovan je i teret - gradnja na tuđem zemljištu.

Zbog neprijavljivanja uvećane imovine u mjestu Kočani, MANS je nakon pisanja “Vijesti” podnio Agenciji inicijativu za pokretanje postupka protiv Đukanovića. Iz ASK, na čijem čelu je tada bio Sreten Radonjić, odgovorili su da je inicijativa neosnovana. Radonjić je prije nekoliko mjeseci imenovan za predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Bonus video: