Jankovića tjeraju iz Doma učenika u Kolašinu, a 30 soba prazno

Jedan od stanara samoinicijativno je i pored protivljenja upravnika Tonka Bulatovića, Janković tu smjestio polusmrznutog i tako mu, smatra on, spasio život
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2012. 23:18h

Posljedice nevremena pogodile su naviše najsiromašnije Kolašince, a nekima od njih i inače vrlo loše uslove za život, učinilo nepodnošljivim. Njihove trošne kuće ili barake pod težinom snijega postale su opasne po život. Nebriga nadležnih iskristalisala se upravo na primjerima takvih ljudi.

Jedan od njih je Radoman Janković Garo (50). Minule dvije decenije, bez zaposlenja i primanja od države, kao nadničar zarađivao je za hljeb i živio u trošnoj baraci, koju je još dalekih 70-ih za privremeni smještaj svojih radnika napravilo Željezničko građevinsko preduzeće (ŽGP).

U baraci već dvije decenije nema vode i struje i, kako kaže, navikao se bio na takve uslove i bio zadovoljan dok može da naloži vatru. Od prije dvadeset dana ni to ne može, krov se urušio, sa njime i dimnjak. Nekoliko noći spavao je u prostoriji u kojoj se i voda u bidonu zaleđavala.

Neposredno pored njegove sada već polusrušene barake je Dom učenika, opštinsko vlasništvo sa tridesetak praznih soba. Tamo mu, kako tvrdi, ne daju. Ipak, sada u jednoj od tih soba, kako kaže, "ilegališe", jer ga je jedan od stanara samoinicijativno i pored protivljenja upravnika Tonka Bulatovića, polusmrznutog unio u svoju sobu.

"Upravnik Bulatović mi je kazao da dok je on živ neću moći u ovaj Dom. Sada su mi saopštili da ne mogu ostati duže od dva dana. Ja nemam kuda odavde, bez na ulicu. Ne shvatam da su ovdje ovolike sobe prazne, a ja moram na ulicu. Čovjeka u situaciji u kakvoj sam ja, valjda bi neko i u svoju kuću pustio", priča Janković.

Mladen Đurišić kao "spasioc"

On kaže da je samo zahvaljujući odlučnosti svog „spasioca“ Mladena Đurišića, stanara Doma učenika, koji se oglušio o naređenja upravnika Bulatovića, ostao živ. Janković je, kako kaže, "poluinvalid", jer je prije osam godina slomio nogu, ugrađena mu je „šina“ i teško se kreće, ali i sve manje može i ima prilike da zarađuje.

"Ne zanima me Janković, uopšte. Pišite šta želite, ali to je čovjek problematičnog ponašanja i sklon lažima, pa provjerite”, kratko je kazao Bulatović

Već više godina opštinske vlasti su pominjale planove prema kojima bi Dom trebalo da se pretvori u prestižni smještajni kapacitet.

Javnosti je ostalo nejasno pod kojim uslovima i na koliko je prije nekoliko godina, taj objekat bivši gradonačelnik Mileta Bulatović dao pod zakup dvojici Kolašinaca među kojima je i sadašnji upravnik Bulatović.

Jesenas, kada je isključena struja u Domu zbog neplaćenih računa, nakon pisanja “Vijesti”, analizom dokumentacije predsjednik Opštine Darko Brajušković je utvrdio da je zakup istekao, a da je Dom učenika vlasništvo Opštine, pa je i platio dug Elektroprivredi, nakon čega je sedam stanara opet dobilo struju.

Iz Doma svi sele za nekoliko dana

Upravnik Doma Tonko Bulatović nije bio raspoložen za duži razgovor. Tvrdi da je objekat opštinski i da on nema ovlaštenja, dok ga, kako je kazao, Brajušković,ne pozove, što se, kako kaže, do sada nije desilo.

Dom će uskoro dobiti novu namjenu, a vidjećemo koja će to biti", rekao je Brajušković

Brajušković je za “Vijesti” kazao da će Janković moći još nekoliko dana da bude u Domu učenika. Prema njegovim riječima, uskoro u Domu učenika neće biti mjesta ni za jednog od sadašnjih stanara.

"Taj objekat je opštinsko vlasništvo i nije namijenjen za smještaj socijalnih slučajeva. Moraćemo naći drugo rješenje za sve te ljude, jer mnogi od njih i nijesu u toliko bezizlaznoj situaciji kako tvrde. Dom će uskoro dobiti novu namjenu, a vidjećemo koja će to biti", rekao je Brajušković.

On nije mogao da precizira na koji će način i kome od sadašnjih stanara tog objekta lokalna uprava riješiti pitanje smještaja.

Galerija

Bonus video: