Japanske kugle će "pojesti" mulj Port Milene

Akcija je bila donatorskog karaktera kako bi Ulcinjani mogli da vide efekte tehnologije
250 pregleda 7 komentar(a)
Port Milena, čišćenje, Foto: Samir Adrović
Port Milena, čišćenje, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 12.03.2017. 08:33h

Bacanjem 200 glinenih kugli, obogaćenih korisnim mikroorganizmima, juče je pored Starog mosta na simboličan način počelo čišćenje Port Milene.

Organizator akcije Boris Jabučanin, koji je autorizovani partner za promociju japanske EM Tehnologije za Crnu Goru kazao je da je to početak projekta bioremedijacije, što će kao konačni rezultat imati čistiji kanal, bez neprijatnih mirisa, mulja i štetnih bakterija. On je naglasio da je akcija donatorskog karaktera kako bi Ulcinjani na licu mjesta mogli da vide efekte tehnologije.

“Svaka kugla pokriva kvadrat do dva prostora. Za nekoliko dana, usljed dejstva mikroorganizama putem fermentacije, počeće razgradnja mulja, koji će isplivati na površinu. To je znak da je proces skoro doveden do kraja jer će preostali dio posla obaviti domaći, odnosno autohtoni mikroorganizmi koji se hrane muljem, a do sada to nijesu mogli jer je bio nataložen”, kazao je Jabučanin, koji se zahvalio ulcinjskom ekologu Dželalu Hodžiću koji je podržao projekat.

Jabučanin je naglasio da EM tehnologija egzistira već trideset godina u oko 150 zemalja svijeta i da je potpuno bezopasna.

“Primjenjuje se u raznim oblastima, od poljoprivrede, preko neutralizacije neprijatnih mirisa do tretmana otpada i pčelarstva”, kazao je on, navodeći da u slučaju Port Milene dubina nataloženog mulja ne igra nikakvu ulogu.

“Pogrešno bi bilo vaditi i izmještati mulj iz Port Milene na neka druga mjesta jer ekološki nije bezbjedan. Ovako je jednostavnije i ekonomičnije”, kazao je Jabučanin, napominjući da je EM tehnologija 100 odsto prirodna, neškodljiva biologija.

Hodžić je kazao da je počastvovan što se takva akcija prvi put u Crnoj Gori realizuje baš u Ulcinju.

“Vjerujem da više nećemo imati smrada ljeti sa kanala, što je bilo zabrinjavajuće”, kazao je on.

Sekretar komunalnih djelatnosti Mustafa Gorana nije iskjučio mogućnost nastavka akcije.

“Ukoliko se projekat pokaže kao djelotvoran, Opština će ozbiljno razmisliti da finansira druge tretmane kanala”, kazao je Gorana.

Jedna EM glinena kugla je veličine bejzbol lopte i sadrži milijarde blagotvornih mikrorganizama koji postupkom fermentacije razgrađuju mulj čineći ga tako probavljivim za autohtone organizme. Taj proces poznat je kao bakterio-enzimska digestija. Mikroorganizmi u EM- u su kvasci, bakterije mliječne kisjeline i fotosintetske bakterije. EM tehnologiju je prije 30 godina razvio profesor Teruo Higa na univerzitetu Ryukus u Okinavi.

Bonus video: