Jasavić: Država mora pokazati dužno poštovanje prema dobrovoljnim davaocima krvi

„Moramo raditi na podizanju svijesti i savjesti građana i motivisati ih da daju krv, jer je to jedan od najhumanijih načina da se pomogne drugom čovjeku, a potrebna je samo dobra volja i sat vremena“, istakla je Jasavić
105 pregleda 16 komentar(a)
Azra Jasavić, dobrovoljno davanje krvi, Foto: Vlada Crne Gore
Azra Jasavić, dobrovoljno davanje krvi, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.09.2016. 18:10h

Država mora pokazati mnogo veću brigu prema dobrovoljnim davaocima krvi, jer oni pokazuju solidarnost na djelu, ocijenila je potpredsjednica Vlade Azra Jasavić.

Ona je danas posjetila Opštu bolnicu Berane, organizacionu jedinicu Zavoda za transfuziju krvi u Beranama i Klub dobrovoljnih davalaca krvi.

Kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednice Vlade, povod za posjetu bila je akcija dobrovoljnog davanja krvi, koju je za 21. septembar, Međunarodni dan mira, organizovao Klub dobrovoljnih davalaca Berane.

Navodi se da je u razgovoru sa članovima Kluba, osobljem Zavoda i pomoćnikom direktora Opšte Bolnice Berane, Krstom Arsovićem, Jasavić iskazala spremnost Vlade da pokaže dužno poštovanje prema toj plemenitoj akciji.

„Država mora pokazati mnogo veću brigu prema dobrovoljnim davaocima krvi, jer oni pokazuju solidarnost na djelu. Oni predstavljaju najhumaniji dio našeg društva, nesebično darivajući svom dušom dio sebe drugima“, kazala je Jasavić.

Prema njenim riječima, država koja zaboravi one koji sebe posvećuju plemenitim ciljevima, zaboravila je na sebe.

„Zato, država ne smije zaboraviti na dobrovoljne davaoce krvi i mora prema njima pokazati dužno poštovanje“, poručila je Jasavić.

Ona je kazala da Zabrinjava činjenica da je u prošloj godini svega 2,7 odsto građana dalo krv, i podsjetila da je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije osto.

„Moramo raditi na podizanju svijesti i savjesti građana i motivisati ih da daju krv, jer je to jedan od najhumanijih načina da se pomogne drugom čovjeku, a potrebna je samo dobra volja i sat vremena“, istakla je Jasavić.

Iz Opšte polnice Berane su kazali da uspješnost funkcionisanja zdravstvenog sistema zavisi od obezbjeđenja dovoljnih količina sigurne krvi.

„Kada bi svaki građanin jednom godišnje dao krv, krvi ne bi falilo“, poručili su iz te zdravstvene ustanove.

Bonus video: