Jasavić rivalku za funkciju ombudsmana brani od tužbe za mobing

Advokatica Azra Jasavić već duže od godinu posluje sa kancelarijom zaštitnika ljudskih prava i sloboda, za čije čelo je predložena
11491 pregleda 15 komentar(a)
Jasavić tvrdi da više nije u politici (iz arhive), Foto: Savo Prelević
Jasavić tvrdi da više nije u politici (iz arhive), Foto: Savo Prelević

Advokatica Azra Jasavić, jedna od kandidatkinja za zaštitnika ljudskih prava već posluje sa kancelarijom ombudsmana - u parničnom postupku zastupa svoju rivalku za novu funkciju, aktuelnu zamjenicu zaštitnika ljudskih prava Zdenku Perović.

Jasavićeva je 5. jula prošle godine sa kancelarijom zaštitnika potpisala ugovor o djelu, kojim se dogovorila o uslugama zastupanja i drugih pravnih usluga u predmetu koji se protiv Perovićeve vodi pred cetinjskim Osnovnom sudom zbog zlostavljanja na radu i naknade štete.

Na taj ugovor potpis je stavio bivši ombudsman Šućko Baković, koji se obavezao da će Jasavićevoj isplatiti troškove postupka za sve preduzete procesne radnje u skladu sa Advokatskom tarifom, u roku od sedam dana od dana dostavljanja trškovnika.

Iz kancelarije zaštitnika, uprkos ugovoru u koji je redakcija imala uvid, tvrde da joj do sada nijesu ništa platili.

Povezani članci

09. Oktobar 2019.

Jasavić tvrdi da nije Pozitivna

Jasavićeva juče nije bila dostupna na broj poznat redakciji “Vijesti”, kako bi odgovorila koliki račun će ispostaviti kancelariji koju će možda preuzeti, odnosno da li protivkandidatkinju Zdenku Perović zastupa besplatno.

Zdenka Perović
Zdenka Perović(Foto: Boris Pejović)

“Advokatica Azra Jasavić angažovana je u ovom postupku, gdje zastupa i instituciju Zaštitnika i zamjenicu Perović, zajedno sa zastupnicom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. Institucija, kojom je tada rukovodio zaštitnik Šućko Baković, angažovala je gospođu Jasavić u namjeri da obezbijedi što je moguće bolju zaštitu institucije u ovom postupku i podršku zastupnici, s obzirom na obim posla njihove kancelarije i opterećenost predmetima. Institucija Zaštitnika tokom 2018. i 2019. godine nije vršila isplate tim povodom”, odgovoreno je iz te kancelarije.

“Vijesti” su ih pitale koliko je kancelarija Zaštitnika tokom 2018. i 2019. isplatila Jasavićevoj za zastupanje zamjenice ombudsmana u postupcima koje se zbog zlostavljanja na radu i naknade štete vode protiv nje, zbog čega su na osnovu ugovoru o djelu angažovali advokaticu Jasavić, ali i da li je to u skladu sa propisima.

“Prije svega, želimo pojasniti da je u pitanju jedan postupak - podnijeta je jedna tužba (pokrenuta parnica) i to protiv države Crne Gore i institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, zbog navodnog zlostavljanja na radu. Gđa Perović je, u cilju doprinosa najboljoj zaštiti institucije, samoinicijativno zatražila da se umiješa u parnicu, čemu se tužilac (bivši službenik D. R.) izričito protivio, ali je sud dozvolio miješanje. Tako da se postupak ne vodi protiv zamjenice, već protiv institucije, a ona ima svojstvo umješača u toj parnici”, odgovorili su iz te institucije.

Tvrde da pravna zaštita državnih institucija nije nigdje, odnosno nijednim propisom ograničena:

“A u državnom budžetu postoji predviđena pozicija ‘advokatske usluge’, što znači da je angažovanje, tj. korišćenje takvih vrsta usluga legitimno i za državne, odnosno nezavisne institucije i organe. Za gotovo 16 godina rada institucije, tačnije od njenog osnivanja do danas, nije vođen nijedan postupak bilo koje vrste protiv zamjenice Perović, tako da ne postoje ni pravosnažne presude, a samim tim nikakve obaveze, ni dug po ovom osnovu”, kazali su odgovarajući na pitanje koliko su do sada platili po pravosnažnim presudama protiv Perovićeve.

Prema podacima sa sajta Osnovnog suda Cetinje u postupku u kom Jasavićeva zastupa ombudsmana i Perovićevu, do sada je bilo zakazano desetak ročišta.

“Vijesti” saznaju da više ročišta nije održano, jer su odgađana na zahtjev tužene, odnosno njenih zastupnika.

Osim što u parničnom postupku zastupa kancelariju zaštitnika, Jasavićeva pred sudom brani i interese Elektroprivrede Crne Gore, kompanije koja je u većinskom vlasništvu države.

“Vijesti” su juče objavile da je Jasavićevu, nekadašnju poslanicu Pozitivne u Skupštini koja nikad nije zvanično podnijela ostavku na funkciju u partiji, što bi je diskvalifikovalo kao buduću zaštitnicu ljudskih prava, za tu funkciju ombudsmana predložila Inicijativa mladih za ljudska prava (Youth Initiative for Human Rights, YIHR).

Njena nekadašnja partija, potvrđeno je “Vijestima”, i dalje je aktivna, a Jasavićeva tvrdi da nije funkcionerka i da više nije ni članica Pozitivne Crne Gore.

Prema Zakonu o ombudsmanu, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, kao ni njegovi zamjenici, ne mogu biti članovi političke organizacije, niti učestvovati u političkim aktivnostima.

Iako formalno predstavljana kao dio opozicije, Pozitivna je svojim glasovima Demokratskoj partiji socijalista, na čelu sa Milom Đukanovićem obezbijedila ostanak na vlasti.

Upravo će Đukanović, prema proceduri, obaviti razgovore sa predlagačima svih kandidata za ovu funkciju, nakon čega će svoj predlog dostaviti poslanicima na glasanje.

Bonus video: